Sushirestauranten Kyoto ble slått konkurs i slutten av 2016, men nå kommer det nye krefter inn i lokalet øverst i Jomfrugata.

Det nye stedet skal hete Spontan, og først og fremst være en vinbar.

- Mat er en del av konseptet, men vi skal først og fremst ha fokus på gode viner og ha mye å velge mellom både på glass og flaske, forteller Oskar Sköld. Fram til nyttår var han restaurantsjef på Credo, og går over i samme rolle på Spontan.

Vin først, så mat

- Det finnes etter hvert mange steder i Trondheim med fokus på øl, men få som satser hardt på vin. De fleste steder tenker også ut matmenyen først, og velger deretter vin. Vi ønsker å snu på flisa, starte med vinen og utarbeide menyen ut fra hva som passer det vi har i glasset, forklarer Sköld.

Han skal selv ha ansvaret for vinkjelleren, i samarbeid med Adrian Leer Breiby, som kommer fra To rom og kjøkken. Breiby blir også likestilt restaurantsjef sammen med Sköld. I tillegg får de med seg Fredrik Engen som kjøkkensjef, en mann som kommer fra jobben som soussjef for Kalas & Canasta og som også har jobbet på Credo.

Tett samarbeid med Røst

På eiersiden finner vi blant andre Erlend Hegstad, Steffen Blakstad, Mette Beate Evensen og Martin Hovdal, drivkreftene bak Røst Teaterbistro. Det innebærer et tett samarbeid på matsiden og delvis felles personale.

- Maten på Spontan blir inspirert av det samme som Røst, nemlig det nordiske kjøkken. Men selv om vi kommer til å bruke mange råvarer fra Trøndelag, ønsker vi ikke å begrense oss – om det funker med lime eller italiensk trøffel, bruker vi det. Vi skal være et lekent konsept sier Sköld, som tenker det samme rundt vin. Utvalget vil ikke begrenses til enkelte land eller regioner, men velges fra produsenter fra hele verden.

Smakspolitiet om Credo (2016): «Har aldri vært mer spennende og interessant»

Smakspolitiet om Røst Teaterbistro (2015): «Nytelse i ni akter»

Ingen spiseplikt

Han antyder at Spontan vil få 60–65 sitteplasser over to plan, men også med en åpen barløsning.

- Det skal være et uformelt sted der ikke alle bord er dekket, og der det er helt ok å bare ta et eller flere glass vin uten å spise, forteller Sköld.

Åpningsdato er ikke satt, men Sköld antyder at Spontan vil åpne dørene på sen sommer eller tidlig høst.