Det var i forrige uke at en person hadde skrevet et et leserinnlegg i Avisa Nordland. Vedkommende hadde fått «bakoversveis» etter å ha hørt på noen av tekstene til Rasmus og Verdens Beste Band:

«Den ene handler om at farmor kunne bli kjæreste mormor! En annen sang het «Fyllikan sole sæ i bakgården». Hva i himmelens navn har sånne sanger å gjøre på en cd for små barn?», skrev vedkommende, og la til:

«Er ikke prippen, men det får da være grenser».

- Jeg synes det var veldig morsomt. Det er sikkert flere som mener det samme, men det er ålreit at noen faktisk skriver det, sier Rohde, som har fått massiv støtte på Facebook etter innlegget.

Men han synes det er en interessant diskusjon: Hva er innenfor og ikke når man synger for barn?

DEBATT: Mener virkelig NRK Super at sanger om øl og mensen hører hjemme på kanalen deres?

Gutten på stranden

- Det er en del som mener at barn skal vernes og få leve i barneverdenen sin lengst mulig. Men det blir for mye fjas og overfladisk underholdning. Jeg er redd for at hvis de bare får det - får vi overfladiske barn. Vi må tørre å snakke om det som er vanskelig også, sier Rohde.

Han mener vi er alt for redd for å gjøre folk sinte eller lei seg i det norske samfunnet.

Hva som er passende for barn, var også noe Rohde måtte tenke gjennom da han skrev «Gutten på stranden» - en sang om flyktningebarn som dør på veien til en trygg fremtid.

- Vi hadde en diskusjon i bandet og med vår produsent, Kåre Vestrheim. Vi landet på at selvfølgelig passer sangen for barn. Det handler ikke om at vi skal pådytte unger en politisk mening, men at vi skal være sammen i undringen over at verden er så merkelig sammensatt at mange har omkommet i en meningsløs krig, sier han.

Ikledd et typisk norsk plagg, en rød lue med selburoser, blir han båret i land. Elyud Dawit ble seks år gammel. Nå får hans onkel på Hitra fraktet kisten tilbake til Eritrea.

Berørt av Alan Kurdi

Utgangspunktet for låten var at Rohde var berørt av flyktningkrisen og den syriske gutten Alan Kurdi (3) som ble funnet død på en strand i Tyrkia.

- For meg var det mer naturlig å skrive en slik sang enn ikke å gjøre det. Alle barn ser disse krigsbildene hele tiden, og vi driver med masse tull og tøys og underholdning. Men det er veldig fint å snakke med barn om det som er alvorlig. Det er derfor det er så spennende å holde på med barnekultur, sier han.

Musikkvideoen til sangen ble utgitt sist fredag (se den her), og tilbakemeldingene har utelukkende bare vært positive.

- Den deles mye i sosiale medier, og det er bra. Når vi spiller denne sangen i barnehager eller på skoler, lyttes det ordentlig. Jeg håper sangen kan åpne opp for en samtale mellom barn og voksne.

To ekstrabursdager

Rasmus og verdens beste band fyller ti år i 2017. Siden starten har de spilt hundrevis av konserter og vunnet Spellemannspriser for to av de fem albumene de har gitt ut.

Den siste platen, «Banjo på badet», kom for to uker siden - samtidig som de feiret 10-årsjubileet med ni smekkfulle festforestillinger på Trøndelag Teater.

«Spennet fra det dypeste alvor til det rene tøv er en av styrkene til Rasmus», skrev vår anmelder om konserten som fikk terningkast 5.

LES ANMELDELSEN: Det er stas å være gjest når Rasmus inviterer til bursdag

Interessen har vært så stor at det nå er satt opp to ekstrabursdager, 9. og 10. juni. Og neste lørdag spiller gruppa på barnefestivalen Juba Juba på Festningen.

- Det var utrolig artig! Fra tidligere er vi vant til at barna synger med, nå spilte vi nesten bare nye sanger. Men barna følger godt med. På generalprøven prøvde vi å lage fiskeboller i sjokoladesaus på scenen. Det tok sånn av at vi bare måtte kutte det ut, sier Rohde.

«Spennet fra det dypeste alvor til det rene tøv er en av styrkene til Rasmus», skrev vår anmelder etter å ha sett tiårs-jubileumskonserten til Rasmus og verdens beste band. Foto: Mariann Dybdahl