Da strømmetjenesten Spotify ble lansert 7. oktober 2008 så var det en smal og marginal tjeneste som kun var tilgjengelig via invitasjoner i Scandinavia, Storbritannia, Frankrike og Spania. Antall artister og album var også svært begrenset. I dag er Spotify verdens største musikk-strømmetjeneste med over 30 millioner låter og over 140 millioner aktive brukere ( hvorav 50 millioner av disse er betalende abonnenter).  De argeste konkurrentene i Apple Music, Tidal og Google Play Music er i skrivende stund et godt stykke unna brukertallene til den svenske tjenesten.

Den dagen da vi sluttet å kjøpe «plater»

I en lang periode var store navn som Pink Floyd, The Beatles, AC/DC og Prince utilgjengelig både på Spotify og andre strømmetjenester. Det fantes flere grunnner til dette, både juridisk og personlig fra artistenes side. Men etter hvert som Spotify-toget rullet fram har de aller fleste verdensnavn måtte kaste inn håndkledet og gjøre tilgjengelig sine utgivelser. Mye av dette på grunn av at salget av fysisk media innen musikkbransjen har falt dramatisk til fordel for strømmetjenestene.

«Still like that old time rock and roll»

Bob Seger har lenge vært kjent som en av de som i årevis nektet strømmetjenestene tilgang til sin backcatalog. Men nå har også den 72 år gamle Detroit-rockeren gitt etter. I helgen ble store deler av Segers album gjort tilgjengelig på de største strømmetjenestene. Og klassiske album som «Night Moves», «Stranger in Town» og «Against the Wind» kan nå strømmes fritt.  Seger har også gjort tilgjengelig ti album for digital nedlasting som tidligere ikke har vært mulig å kjøpe online.

Night Moves: Bob Segers album fra 1976 regnes som en av de store klassikerne fra 70-tallet.

Ikke alle album fra Seger er tilgjengelig ennå. De seks første, samt studioalbumene fra 1991 og fram til i dag er fortsatt ikke lagt ut. Det som derimot er tilgjengelig er albumene fra det som regnes som hans beste periode fra tidlige 1970-tall og fram til 1990.

En smakebit Crimson

En annen artist som hele tiden har nektet strømmetjenestene bruk av hans matriale er King  Crimson -sjefen Robert Fripp. Nå tyder ting på at også denne eksentriske briten er i ferd med å løsne litt på grepet. Forrige uke ble live-albumet «Radical Action to Unseat the Hold of Monkey Mind» lagt ut på de største strømmetjenestene. Albumet som kom i 2016 regnes som en av de aller beste i King Crimsons massive katalog av konsert-album. Om lanseringen av dette betyr av vi også snart får resten av bandets album på strømmetjenestene gjenstår å se, men vi krysser fingre for det.

En smakebit skarlagensrød: LIve-albumet «Radical Action to Unseat the Hold of the Monkey Mind» fra King Crimson er nå tilgjengelig på strømmetjenestene.

De som er igjen

Men selv om Taylor Swift ( gjort tilgjengelig forrige fredag) og Bob Seger nå er å finne i skyen sammen med majoriteten av verdens artister, så er det fortsatt en et lite knippe artister som fortsatt holder stand. Og selv om King Crimsons «Radical Action to Unseat the Hold of Monkey Mind» nå er tilgjengelig så er bandets backcatalog fortsatt «missing in action». Det samme gjelder artistene Tool ( kanskje det bandet som holder hardest stand), Peter Gabriel ( finnes forøvrig på Apple Music, men ikke på Spotify), Garth Brooks, Thom Yorke ( Atoms for Peace, samt de to solo-albumene), Def Leppard, De La Soul og Aaliyah.