Vi er vant til at internett er et fritt sted der vi kan søke etter og benytte oss av en rekke tjenester - både betalt og gratis. Men hva om staten plutselig skal bestemme hvilke nettsteder du kan besøke og hvilke tjenester du kan benytte deg av? Hva om tjenester som Netflix og Amazon en dag ikke lenger er mulig å få tilgang til fra det landet du bor i? Ikke fordi disse tjenestene nødvendigvis er en trussel mot demokratiet og landets sikkerthet, men fordi disse tjenestene ansees som farlige for norsk filmbransje og norske forlag?

Ønsker å demontere nettnøytraliteten

I Kina er dette en realitet og nå har også land som Storbritannia og USA begynt å snuse på muligheten for å demontere nettnøytraliteten. Trumps nye sjef for Federal Communications Commission ( FCC), Aji Pai, har allerede begynt å lufte slike ideer, skriver Arts Technica.

Også Theresa May ønsker strengere regler for bruk av internett i Storbriannia. Og aller helst et internett som blir kontrollert og regulert av regjeringen, melder The Independent.

Både USA og Storbriannia er foregangsland i den vestlige verden, og om en slik kontroll blir helt eller delvis gjennomført der så finnes det store sjanser for at et krav om kontroll om hva vi foretar oss på nettet også vil finne sine sympatisører i regjeringer i andre land.

Den nye «Iron lady»? «Hvis du tror du er verdensborger, er du ikke borger noe sted», sa Theresa May på de konservatives landsmøte i fjor. Slik tenker hun om internett også. Derfor forbereder hun et digitalt brexit. I stedet for The World Wide Web vil hun ha et UK Wide Web som hun kontrollerer.

Går i digitalt fakkeltog

Nå vil de største internettaktørene, med Netflix, Amazon og Pornhub i spissen markere sin støtte til internettnøytralitet. Den 12. juli vil en rekke nettsteder og internettjenester markere sin motstand mot endringer av nøytralitetslovene i USA.

«Netflix vil aldri gi opp kampen for nettnøytralitet», tvitret selskapet i helgen og linket samtidig til den offisielle netsiden for kampanjen. «ALLE fortjener et åpent internett», var parolen.

Store nettsteder som Amazon, Vimeo, Github, Reddit, Imgur, Amazon og Netflix vil bruke dagen til å markere sin motstand mot internett-regulering både på sine egne sider og på den offisielle protestsiden «Battleforthenet».