- Jeg kunne nok ikke ha tenkt meg å ha det håret der selv. Dette er bare noe jeg eksperimenterer med i kunsten, sier Edvard Alexander Aasen (11) som er i gang med å lage et svært fargerikt selvportrett der han har lilla hår.

Utforsker kunstnerlivet

Malerskrin, pensler og store ark er strødd utover gulvet i ett av utstillingsrommene i Kunstmuseet. Noen ligger, noen sitter på huk og noen står mens de jobber med å lage selvportretter i form av collage. For femte år på rad arrangerer Trondheim kunstmuseum to uker med kunstcamp som et sommerskoletilbud til barn fra 10-13 år.

- Her får barna prøve seg på en rekke ulike kunstneriske uttrykk som det kanskje ikke er så lett å gjøre hjemme, sier Christina Undrum, som sammen med Linn Halvorsrød leder årets kunstcamp. 40 barn deltar på campen der tanken er å la barna utforske mange sider av kunsten og kunstlivet.

- Vi knytter opplegget til kunstsamlingen vår her ved museet og har sett mye på Gruppe 5. Derfor jobber vi med collage i dag. Vi har også sett på selvportretter og hvordan man kan fremstille seg selv på ulike måter ved å abstrahere og forenkle, forteller Undrum.

Inspireres av andre kunstnere

- Vi starter dagen med å inspirere dem og vise dem noen teknikker i plenum, og så gir vi undervisning en til en utover dagen. Vi snakker mye om hvordan kunstnere jobber for å gi barna mulighet til å reflektere litt over dette på egen hånd, sier Halvorsrød.

- I år forsøker vi å lære elevene at det er mange måter å utforske sin egen identitet på. I den alderen elevene er i nå begynner de å ha en bevissthet rundt hvordan de uttrykker seg selv gjennom klær, og hva de gjør. Her får de mulighet til å få dette visuelt ned på papiret, supplerer Ida Grøttum, som er kurator og presseansvarlig ved Kunstmuseet.

- Noe av det barna lurer på er hvordan man får til å lage perfekt hårfarge. Den slet vi litt med, sier Undrum smilende.

Vil ligne uten å ligne

- Jeg har tenkt en del på hvordan jeg ser ut i virkeligheten og vil gjerne få det til å bli så likt meg som mulig med langt, blondt hår og rosa genser, forteller Sare Karlsen Stenseth (11).

- Jeg har tenkt en del på hvordan jeg ser ut i virkeligheten og vil gjerne få det til å bli så likt meg som mulig, forteller Sare Karlsen Stenseth (11).

Emma Røw (11) vil også gjerne at collagen hun lager av seg selv skal ligne henne mest mulig.

- Jeg lager litt lengre hår, for jeg hadde mye lenger hår før, sier Emma mens hun limer brune papirbiter rundt ansiktet hun har tegnet en skisse av.

- Jeg lager litt lengre hår, for jeg hadde mye lenger hår før, sier Emma mens hun limer brune papirbiter rundt ansiktet hun har tegnet en skisse av.

Maria Stormo Gravråkmo benytter materialer fra naturen i sitt kunstverk.

- Det vanskeligste blir å få til øyenvippene for jeg tenker å lage dem av de tynne, små gress-stilkene her, sier Maria og viser frem vekstene hun har plukket med seg.

- Jeg tenker å lage meg mest mulig slik jeg er, men endre litt på klær og hår. Håret har fått en rosafarge, og det synes jeg er veldig fint, sier Håkon Santi Moe (11) som også har tegnet hatten han har på seg, noe han er mest fornøyd med så langt.

- Jeg tenker å lage meg mest mulig slik jeg er, men endre litt på klær og hår, sier Håkon Santi Moe (11)

- Det ble kanskje ikke helt som jeg hadde forventet, håret ble litt voldsomt, sier Edvard mens han prøver å justere på sveisen i kunstverket.