Prisen skal deles ut til et verk som er utgitt i løpet av de to foregående år, og vil være skjønnlitterær og faglitterær annethvert år. I år blir den utdelt til et skjønnlitterært verk fra 2015 eller 2016.

Formålet med prisen er å anerkjenne et norskspråklig, skjønnlitterært eller faglitterært verk, skrevet av en nålevende forfatter med tilknytning til Trøndelag.

- Utgangspunktet for prisen er samarbeidet mellom Litteraturhuset og NTNU. En del av avtalen er å dele ut NTNUs litteraturpris, forteller Trond Åm, daglig leder i Litteraturhuset i Trondheim.

Wonder the Boy: - Jeg ville egentlig bli forfatter

Folket kan nominere

Åm, som også er en del av juryen i år, er glad for at det skal deles ut en pris. Han oppfordrer folket til å nominere kandidater.

- Juryen nominerer også selv, men alle kan komme med forslag, sier han.

Vurderingen foretas av en jury bestående av to personer fra Litteraturhuset, to fra NTNU og en fra Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Jurymedlemmene velges for ett år av gangen, og en av NTNUs medlemmer skal lede juryen.

- Vi i juryen starter arbeidet i august, og 15. september er siste frist for å sende inn forslag til kandidater. To uker før litteraturprisen deles ut, vil finalistene offentliggjøres. Det er åpent for nominasjoner fra alle, men juryen kårer vinneren, forklarer Åm.

Han understreker at det ikke må være kjente forfattere som står bak verket.

- Siden det bare er verk fra de to samme årene som kan nomineres, vil det bli lettere å kåres på like vilkår. Det er verket vi skal se på, og ikke hele forfatterskapet, sier han.

Prisen er ment å skulle stimulere interessen for litteratur, så vel skjønnlitterær som faglitterær. Den skal også synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til regionen. Prisen er på 20 000 kroner, samt et diplom. Den blir tildelt på grunnlag av kvalitet, og etter kriterier som juryen ser som særegne for hver av sjangrene. Kriterier som originalitet og individuelt særpreg vil være sentrale for begge sjangre.