Akkurat nå står de midt i innspurten til «Riv skiten - jenta som sto i veien for veien», som har premiere torsdag denne uka.

I Rabarbrateaterets sommerforestilling fortelles historien om en superhemmelig aksjonsgruppe, og hvordan en 7-åring forsvarer Bakklandet og står i veien for veien. Når naturen selv griper inn, blir Bakklandet til slutt både skakt og rart.

Hjerte for Bakklandet

Og det er nettopp det rare, det som er annerledes stykket handler om.

- Vi forteller ei kjempeskrøne, men gjør det med et stort hjerte for Bakklandet, sier Madeleine B. Nilsen.

Utgangspunktet er et rivingsvedtak fra 70-tallet, den gang man planla å bygge motorvei her. Men i den grad vi bruker små drypp fra virkeligheten, så snur vi alt på hodet, sier skuespillerkollega Silje Botten.

- Dette var sikkert en bygge landet-tanke på den tida. Vi tar ikke stilling til det, men kanskje bakstreverske, trege trøndere har noe for seg?, spør Øyvind Brandtzæg, slår ut med armene og viser at teatergruppa faktisk spiller på samme stedet som tunnelen ville munnet ut. Dersom den hadde blitt en realitet.

Løfter raringene

Men det handler ikke om motorvei eller tunneler over Bakklandet. Det handler om annerledeshet.

- Det bor mange raringer på Bakklandet, inkludert oss selv. Heldigvis. Folk blir mer og mer like i samfunnet vårt, det tenker vi er synd, sier koreograf Kine Kvarme Tørring.

Det er Stian Hovland Pedersen som har skrevet manuset, i samarbeid med Øyvind Brandtzæg og etter flere workshops i gruppa.

- Vi startet globalt, så ble det lokalt. Var innom evolusjonen, mutasjonen og hadde mange, lange diskusjoner, forteller Botten.

- Vi snakket mye om sosial funksjonshemming, om hvordan vi behandler alle som er annerledes. I dag kan vi jo designe et menneske, legge til og trekke fra. Det er skremmende. Men hvis vi gjemmer bort og luker vekk alle som er annerledes, blir vi jo aldri vant til dem, sier Brandtzæg.

Crazykomedie

Gjennom Vilde Søyland møter vi Vibeke, som vokser opp til å bli et vidunderbarn.

Sju år gammel drar hun ut i verden med morens formaninger i ørene: «- Oppfør dæ som folk, og husk på kor du kjæm i fra!»

- Vibeke er krevende, veslevoksen og har mye driv. Jeg må innom mange roller, sier Søyland, som kan kjenne seg igjen i karakteren.

- Jeg kjenner igjen annerledesheten og ønsket om å få utrettet noe. Vibeke tviholder på drømmen og havner utenfor, men vil fortsatt prøve.

For skal vi tro skuespillere og regissør, har manusforfatter Stian Hovland Pedersen sørget for at absurditetene når nye høyder når lille Vibeke begynner i en spesialklasse på NTH. Da er crazykomedien et faktum.

Fra åpningsscenen: - Du er født til noe stort, Vibeke, deklamerer forteller Bendik S. Nordgaard fra toppen av telefonkiosken, som er lånt fra en kar i Stjørdal. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Løfter annerledesheten: Rabarbrateaterets sommerforestilling er en crazykomedie som vil vise at det å være annerledes er en del av normalen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Vår versjon: - Et rivingsvedtak på 70-tallet er utgangspunktet, men crazykomedien handeler om å akseptere annerledeshet, sier regissør Øyvind Brandtzæg. Foto: Sebastian S. Bjerkvik