Anne B. Ragde liker tidlige boklanseringer, men i år kom lanseringen av hennes siste bok som kasta på.

Årsaken er at Bokklubben nye bøker sendte ut 380 forhåndsbestilte bøker forrige torsdag, og disse bøkene ligger i postkassen til mottakerene i dag eller i morgen. Det betyr bare én ting. Nå må alle bokandlerne også få boka, den er underveis og er i Trondheim på torsdag.

Fire uker for tidlig

- Vi legger jo et løp på lansering, og «Liebhaberne» , som er femte bok om grisebøndene på Byneset, var planlagt til rundt 26. august. Samtidig pleier vi å ha intervjuer i forkant, boka følges av anmeldelser, i tillegg til at jeg besøker ulike tv- og radioprogrammer. Det rekker vi ikke nå, boka må klare seg på egen hånd, sier Anne B. Ragde.

Trondheimsforfatteren er i feriemodus, hun leser bøker med barnebarnet, ser «The Americans» på Netflix og til helga blir det tur til hytta på Stokkøya.

- Jeg er mest opptatt av leserne mine, og håper at de blir glade for å få boka for tidlig. Jeg er ikke bekymret for salget. Men vi har mistet kontrollen, sier Ragde.

Boka trykkes, pakkes og sendes nå ut til alle bokhandlerne i landet.

- Det er noe med psykologien rundt en lansering, men det nytter ikke å gråte over spilt melk. Jeg må forholde meg til at dette har skjedd og være profesjonell, sier Ragde.

Tidlig bokhøst

Ingen ønsker å lansere bok samtidig med bestselgere, det kan være direkte ødeleggende.

- Helga Flatland har kommet med sin bok denne uka, men den står nok støtt uansett. Jeg likte veldig godt trilogien hennes om afghanske soldater, og gleder meg til denne, sier Ragde.

Den norske bokhøsten blir nå sparket i gang, tidligere enn noensinne. Forfatteren av Neshov-brødrene har ikke engang sett eller holdt i sin egen bok før den blir lagt ut for salg. Det syns hun er spesielt.

- Jeg pleier å få frieksemplarer, og litt tid til å kose meg med boka før alt sparkes igang. Slik blir det ikke i år. Til og med bokhandlerne i Oslo, som fysisk har hentet den i dag tidlig, får se den før meg. Det er en veldig rar følelse.

Bokklubben kan tape

På grunn av den premature utsendelsen har heller ikke medlemmene i Bokklubben nye bøker rukket å lese intervjuet med Anne B. Ragde.

- Dette medlemsbladet er ikke sendt ut ennå. Folk skal ha mulighet til å avbestille bøker, det rekker de ikke før boka står i vinduet hos bokhandlerne. Det som kan skje er at folk nå løper i bokhandelen og kjøper boka, og avbestiller den når de får tilbudet i Bokklubben nye bøker. De kan tape veldig på dette, tror Ragde.