Bydelsparken Tiller øst er ment å være et samlingssted og en aktivitetspark i denne nye bydelen som ligger ved Tillerringen, ifølge Berit Kirksæther, rådgiver i Rådmannens fagstab i Trondheim. Hun er leder for den kommunale satsingen på kunst i offentlig rom som står bak de tre kunstverkene.

Kunst for alle

- Kommunen er en stor eier av dette området og vi ønsker kunst i bydelene. Derfor var det naturlig å invitere utbyggerne her til et samarbeid om disse kunstinstallasjonene. Og det at vi har fått kunsten på plass før området er ferdig utbygd skaper jo et bomiljø umiddelbart, forklarer Kirksæther.

Torsdag var det innvielse av tre nye kunstverk på Tiller øst; et tårn (Kontinuum), en bakerovn (Grønn sofa) og en kvinne med koffert (Pilgrim).

Det ene kunstverket er et digert tårn som har fått navnet «Kontinuum», laget av de svenske kunstnerne Annika Oskarsson og Thomas Nordström. Steinene som er benyttet i kunstverket er hentet fra Trondheims gamle torg.

Nye møteplasser

- Jeg håper folk i området vil bruke tårnet som et sted der det kjennes fint å være, der man treffer andre. Og jeg ser de gangene jeg har vært her at det er fullt av barn som oppholder seg her og spiser matpakken sin, blant annet, sier Oskarsson.

Trondheimskokken Lars Erik Vesterdal var hentet inn for å servere pizza fra bakerovnen i forbindelse med innvielsen av de tre nye kunstverkene på Tiller øst.

Det andre kunstverket er en installasjon i murstein med en integrert bakerovn som kan brukes av alle som ønsker det. Verket er laget av Vigdis Haugtrø, heter «Grønn sofa», og tanken er at familier, venner, naboer, foreninger, barnehager og skoler kan dra dit for å spise og varme seg.

Du blir en del av kunstverket

- Dette har blitt en møteplass, en sosial setting uten regi. Tanken er at du skal kunne gjøre nye ting her, og kanskje bli kjent med nye folk. Her kan du være aktiv og deltagende, du blir en del av kunstverket selv, forklarer Haugtrø.

Det tredje kunstverket på Tiller heter «Pilgrim» og er en skulptur av en kvinne som kommer gående med koffert og veske. Mattias Härenstam er kunstneren bak skulpturen.

Kunstverket "Pilgrim", en kvinne med koffert, er et av tre verk som ble innviet på Tiller øst torsdag.

- Hva betyr det for et boligområde å ha kunst i nærområdet?

- Disse kunstverkene bidrar til å bygge identitetsfølelse og fellesskapsfølelse, samtidig som det skal være samlingsplasser, sier Kirksæther.

Området består hovedsakelig av rekkehus, terrassehus og eneboliger i rekke, og nyetablerte barnefamilier utgjør hovedtyngden av dem som bor der. Bydelen er fremdeles under bygging.

Mer kunst i bydelene

- Kunstverkene har kostet 4, 5 millioner kroner der mye har gått med til fundamentering. Kommunens kunst i offentlige rom-ordning har bidratt med 1,5 millioner og utbyggerne med en samlet sum på 3 millioner kroner. Vi har mye kunst i sentrum, og ved skoler og barnehager, derfor er det veldig artig at vi får kunst i uterommene i en bydel, sier Kirksæther.

Ragnhild Myrland bor på Tiller og synes det er gøy at det har kommet kunstverk i nærområdet.

- Parken og aktivitetsområdet har vært svært etterlengtet. Det er altfor mye butikker og næringsliv her, så det er flott å ha en park her i tillegg. Og det at det har kommet en pizzaovn her er jo flott med tanke på å aktivisere barna. Her kan vi ta med oss en deig og lage mat sammen, sier Myrland.

- Fabelaktig idé

I forbindelse med innvielsen av de tre kunstverkene, var Trondheimskokken Lars Erik Vesterdal hentet inn for å lage pizza i det nye kunstverket.

- Dette er en fabelaktig bra idé. Jeg blir varm om kokkehjertet at noen kommer på at man i et moderne boligfelt lager en bakerovn så folk kan lage pizza på fritiden, det er kult, sier Vesterdal.

- Hva annet enn pizza kan man lage her?

Grønn sofa er tittelen på kunstverket på Tiller øst der det er installert enen bakerovn som kan benyttes av alle.

- Her kan man lage alt. Tenk hvis folk går sammen og lager søndagssteika i denne ovnen, det kommer til å bli helt magisk. Du kan bake boller, hva som helst, sier Vesterdal.