Ingen kan tilsynelatende bevise hvem som innehar rettighetene til musikken som Terje Tysland, Hans Rotmo og Åge Aleksandersen ga ut på 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Trioen mener selv at det er de som eier rettighetene, mens plateselskapet Warner mener at de har overtatt rettighetene etter en rekke salg og oppkjøp.

Nå vil de tre trønderske ikonene gi ut et samlealbum for å hevde sin rett på musikken. Det skriver Klassekampen.

- Noe er vi nødt til å gjøre for å få riktige folk i tale, sier Terje Tysland til Adresseavisen.

Kan komme plate før jul

Ettersom Warner ifølge Tysland ikke vil forhandle om rettighetene, har de tre trønderske artistene begynt å planlegge en annen framgangsmåte for å få plateselskapet i tale.

- Nå har vi funnet ut at vi skal gi ut en samleplate med musikken vår på egen hånd. Så får vi se om det kommer noen reaksjoner fra Warner ettersom de mener at de sitter på rettighetene, sier Tysland.

Han vet ikke hvilke reaksjoner de kan forvente seg, men håper at de kan få oppmersomheten til plateselskapet og sette i gang en saklig diskusjon.

Foreløpig er utgivelsen bare i planleggingsfasen, men Tysland er klar på at plata vil komme.

- Det er bare et spørsmål om tid. Nå skal vi bare få samlet troppene og gjennomføre dette. Jeg vil tro det skal være mulig å få gitt den ut i god tid før jul, sier han.

Han sier utgivelsen vil bestå av markante låter fra karrierene til han, Åge Aleksandersen og Hans Rotmo.

- Fra min katalog ser jeg for meg at vi blant annet må få med «Heile livet» og «Gutta på by'n».

- En ekstrem arroganse

Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Hans Rotmo stiftet i 1980 et plateselskap sammen med platedirektør Gunnar Hordvik. Tanken var at de skulle eie sin egen musikk og beskytte seg mot storkonsernene.

Uenigheter om hvorvidt rettighetene til musikken ble kjøpt opp sammen med de fysiske mastertapene da plateselskapet de startet, Plateselskapet AS, gikk konkurs i 1993, har ført til uenighet om hvor rettighetene til musikken har blitt av.

- Rettighetene til musikken er våre uavhengig av det fysiske produktet. Rettighetene skal ligge hos opphavsmennene, og det er oss, slår Tysland fast.

Han forteller at han og de andre har forsøkt å kontakte Warner for å forhandle. Ifølge Tysland er ikke Warner interessert i å diskutere saken.

- De ser bort fra alle våre opplysninger, men kan ikke selv bevise at de faktisk har rettighetene. Vi snakker om en ekstrem arroganse, sier Tysland.

Vil ha tilbake kontroll og inntekt

At Warner tilsynelatende innehar rettighetene til musikken, innebærer at de får store deler av inntektene. I tillegg sitter et annet selskap, Ergo Rettigheter, på de digitale rettighetene til musikken. Det betyr at de får store deler av summen som kommer fra avspillinger på strømmetjenesten Spotify.

- Man får 5 øre per avspilling på strømmetjenesten. Av dette betaler Ergo Rettigheter ut kanskje 50 prosent til Warner. Deretter tilskrives jeg 10 prosent av dette fra Warner. Da sier det seg selv at det er snakk om barnslige summer, sier Tysland.

Tysland innrømmer at det har tatt lang tid før de har gjort noe med situasjonen, men han håper at han snart kan få kontrollen over sin egen musikk og inntektene det medfører.

- De betaler oss knapper og småting for det vi har jobbet hardt for i mange år. Det er på tide å ta tilbake det som er vårt.

Adresseavisen har lørdag ettermiddag vært i kontakt med Warner Music, som ikke ønsker å kommentere saken.