- Dette er veldig kult, sier Birgit Skarstein.

Det er tidlig fredag morgen og Skarstein har akkurat rullet over målstreken etter tre stafettrunder i surt trøndersk høstvær.

Stafettpinnen har hun gitt videre til Eivind Aasrum Midtgarden fra NTNUI, som løper forbi oss både en og to ganger mens vi står og snakker.

Birgit Skarstein veksler med Eivind Aasrum Midtgarden.

Sent kvelden før kom pararoeren Skarstein hjem fra USA, der hun tok et overlegent gull under ro-VM i Sarasota-Bradenton i Florida søndag. Nå har hun signert deltakerlisten til og fått utdelt sjokolademelk.

- Jeg jobber sammen med moren til en av studentene som er med og arrangerer. Jeg fikk spørsmål om å delta like før jeg dro til USA. Selvsagt ville jeg det, sier Skarstein, som ikke virker særlig sliten etter tre våte runder på til sammen seks kilometer.

2000 deltakere, 38 døgn

Bagen med treningsklær til stafetten, som hun hadde pakket før hun dro, rakk hun ikke å få med seg. Så hun stilte like så godt i dongeri. Hun synes Uka rundt er et strålende arrangement.

- Jeg dro direkte til Trondheim. Dette er en fin måte å slappe av på og komme over jetlaget. Dette er fysisk aktivitet på en veldig morsom måte. Det er bra for folkehelsa, og så gir det en herlig fellesskapsfølelse, sier Skarstein, før hun må haste videre.

Skarstein signerer protokollen etter endt løp.

På dagtid fredag er hun konferansier og deltaker under Samspillkonferansen, før hun på kvelden er konferansier på Idrettens hederskveld.

Med Uka rundt håper studentfestivalen Uka og NTNUI å ta verdensrekord som Lengste sammenhengende idrettsarrangement.

Et stafettlag på om lag 2000 deltakere skal løpe sammenhengende døgnet rundt i 38 dager, med mål om å passere 9600 km.

Birgit Skarstein har satt verdensrekord også tidligere, og i 2016 ble hun årets trønder.

Voldsom logistikk

Stafetten går i en runde på to kilometer fra Studentersamfunnet, langs Nidelven over Gamle Bybro, forbi Nidarosdomen, og tilbake igjen.

Uka rundt har base på gressplenen mellom Samfundet og NTNU Gløshaugen.

Startskuddet gikk natt til torsdag med at Ukesjef Martin Næss løp de første rundene, og skal pågå fram til 12. november – to uker etter at festivalen er over.

- Vi har rundet et døgn nå, og folk er flinke til å møte opp. Alle løper, både unge og gamle. Mange er studenter, men også hele bedrifter har meldt seg på. Nordic Choice stiller med 30 personer, sier prosjektleder Katrine Lind Hegg.

- Det er en voldsom logistikk, men det er blitt gjort før. Så vi har fått mange gode tips om hvordan vi skal gjennomføre dette, sier Bjørn Håkon Elgen Semb, som sitter i styret for logistikk og sikkerhet i Uka.

Voldsom logistikk: Prosjektleder Katrine Lind Hegg og Bjørn Håkon Elgen Semb, som sitter i styret for logistikk og sikkerhet i Uka.

For å sikre at stafetten ikke stopper opp og rekordforsøket går i vasken, står det alltid to reserver klare til å steppe inn, om noen ikke møter opp. Alt dokumenteres grundig: Med videokamera ved målstreken og GPS-tracker, slik at arrangørene kan følge løperne underveis.

Stafetten dokumenteres grundig, blant annet med GPS-tracker. Fredag morgen nærmet stafetten seg 300 km. Casper Femg følger nøye med.

LES ANMELDELSEN: «En av de aller beste låtene Gåte har laget»

- Fin fellesskapsfølelse

I 1977 gjorde Uka et tilsvarende rekordforsøk. Da løp 1600 deltakere sammenhengende i 33 døgn over 9600 km. Det ga dem plass i Guinness rekordbok. I dag er den offisielle rekorden 5639,6 km.

Slik så det ut da Uka gjorde et tilsvarende rekordforsøk i 1977.

Lind Hegg sier Uka fortsatt jobber med å rekruttere løpere. Hvem som helst kan melde seg på via Uka rundts nettsider, og man kan selv velge distanse.

Langrennsløper Eldar Rønning, «Skam»-skuespiller Ulrikke Falch og Bodil Monsen - som deltok i rekordforsøket i 1977 - er blant dem som deltar.

- Mange synes det er kult å løpe om natta. Sist natt hadde en av løperne tatt med seg en stor heiagjeng som hadde plakater. Det ble god stemning, sier Elgen Semb.

Synne Opheim er student ved Ingeniørvitenskap og IKT ved NTNU og aktiv i NTNUIs triatlongruppe. Hun synes det er et morsomt arrangement.

Synne Opheim venter på tur.

- Det er en relativt liten innsats som kreves for å sette verdensrekord. Og så er det noe med fellesskapsfølelsen som er fint. Det er en eneste stor dugnad, sier Opheim, før det er hennes tur til å ta over stafettpinnen.