De fem nominerte forfatterne har alle en tilknytning til Trondheim, og er nominert for bøker gitt ut i løpet av de to siste årene.

Utdelingen åpner Trondheim litteraturfest, som arrangeres på Hovedbiblioteket. Prisen er på 20 000 kroner.

Viser frem nye forfattere

Ingvild Hagen Kjørholt er postdoktor i allmenn litteraturvitenskap ved NTNU, og juryformann i utvelgelseskomiteen. Sammen med fire andre har hun bestemt hvem av de nominerte som vinner. Hun forteller at tanken bak prisen er at den skal bidra til å stimulere litteraturinteressen og synliggjøre litterær virksomhet i Trondheim og omegn.

- Vi har sett på nærmere 20 skjønnlitterære verk, og har vurdert dem ut fra litterær kvalitet. Det har vært flere runder med diskusjoner, men vi er alle enige om vinneren.

De fem nominerte er unge forfattere, noen av dem debutanter.

- Vi har vurdert både godt etablerte, kjente forfattere og unge, ukjente forfattere. De fem vi har endt opp med speiler godt den nye forfattergenerasjonen her i regionen.

Nobels litteraturpris: Prisvinner Kazuo Ishiguro forbløffet over seieren

Bredt utvalg av litteratur

Prisen veksler mellom skjønnlitteratur og sakprosa annethvert år, og i år er det skjønnlitterære bøker som skal bedømmes.

De fem nominerte er Kaisa Aglen med diktsamlingen «Mellom krig», Guri Sørumgård Botheim med diktsamlingen «Heime mellom istidene», Rikard Ingdal med romanen «Hogst», Kari Stai med barneboken «Jakob og Neikob. Naboen» og Sara Sølberg med romanen «Seismiske smell».

Trondheim litteraturfest

Litteraturfesten starter på fredag, og varer helga gjennom. I tillegg til utdeling av litteraturpris, er det fullpakket program alle tre dager.

Litteraturefestivalen avsluttes med debatt søndag. Forfatter Walid al-Kubaisi, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo Vigdis Ystad og redaksjonsrådmedlem i Minerva Eirik Løkke, skal diskutere den norske kulturkanonen sett i lys av nasjonalisme og nasjonalidentitet.