- Vi startet serien med året 1958 og har jobbet oss fram til 1967, forteller pensjonert Adressa-fotograf Ivar Mølsknes under boklanseringen. Dermed kan han, grafisk formgiver Kai Biermann og medforfatterne Sølvi Sand og Hermann Hansen, begge pensjonerte Adressa-journalister, markere ti-årsjubileum for den populære bokserien.

- Året 1967 er spesielt av flere grunner. Adresseavisen passerer 200 år i god form, og Rosenborg Ballklub topper med 50 år og vinner serien, eller 1.divisjon, som det het den gang da, fortsetter Mølsknes.

Rosenborg tar toppen

Dette var året da Harald Sunde og Odd Iversen markerte seg som en briljant angrepsduo. Ivers kalte Harald for «Litjen», og han var muligens mindre i størrelse, men ifølge RBK-forfatter Geir Svardal, spilte Harald Sunde en helt avgjørende rolle for at Ivers skulle bli en legende. I boka finnes intervjuer med både Harald og hans lagkamerater.

«Maja og trompeten»

Et kunstnerkollektiv så også dagens lys i Trondheim dette året, i Krambugata, der Olavshallen ligger i dag.

- Det var ikke jeg som etablerte «Maja og trompeten», jeg ble invitert inn, forteller grafiker og jazzmusiker Ove Stokstad. Sammen med seks andre kunstnere ble det laget atelier, verksteder, lager og systue - samt en butikk i bakgården. Der ble det solgt både egne produkter og popsmykker i plast, importert fra England.

Stokstad vet ikke hvorfor kollektivet ble hetende «Maja og trompeten», men han har tatt vare på skiltet han laget.

- Det var et merkverdig og eksklusivt konsept, med impulser fra London. Men ingen av oss var særlig gode på forretningsdrift, så det endte med nedleggelse etter noen års drift, forteller Stokstad. Hans videre karriere er godt beskrevet i boka.

Anne debuterer

Boka er spekket med tidstypiske bilder, fornøyelige tekster, og diverse rubrikkannonserer, for eksempel: Gebiss funnet!

Adressa-nestorene Rolf Thanem og Martin Nordvik deler en og annen røverhistorie, og forfatterne har også viet god plass til løperdronningen Ingrid Kristiansen og skuespiller Anne Krigsvoll.

- Jeg var ti år i -67 og debuterte på Trøndelag Teater i mormor og de åtte ungene, eller «Huset i skogen» som stykket het. Anne vokste opp på teatret med en far som var teatermaler, og familien bodde i Munkegata 13.

- Jeg arvet alt, vi kjøpte aldri noe nytt. Jeg husker det var veldig stas å være med i stykket, og for pengene jeg tjente kunne jeg sykkel og slengbukse. Tenk det, hvilken ubeskrivelig lykke!

Akkurat nå spiller Anne Krigsvoll i Glassmenasjeriet av Tennessee Williams. Vår anmelder ga forestillingen en femmer på terningen.

Gikk fem på 1. april

Blant små og store hendelser og komiske snurrigheter, troner årets aprilspøk i toppen. Det sørget Rolf Thanem, tidligere Adressa-journalist for.

I hovedoppslag presenterte avisa ideen om å lede Nidelven ut i fjorden ved Nidareid, for så å anlegge fire felts motorvei i elveleiet rund Midtbyen. Redaktør Harald Torp hadde begynt på en leder om de store veiplanene, før han oppdaget at datoen var 1. april. Thanem ble kalt inn på redaktørens kontor og fikk følgende beskjed: - For fremtiden må du ikke gjøre disse 1.april-spøkene så troverdig at folk lar seg lure!

Svært mange vil nok også huske NRKs aprilspøk dette året: - Slå av alle lys, bortsett fra en pære så får du se fjernsyn i farger, sa NRK. Deremed ble det mørkt i hus og heim over det ganske land.  Her kan du sjekke ut hvilke demoband som er plukket ut til Trondheim Calling og blir lyden av 2018.

RBK leder: Odd Iversen har nettopp gitt RBK 1-0 over Lyn, og løfter pasningslegger Tor Kleveland i været. Harald Sunde styrter jublenede til, og i billedkanten ser vi Nils Arne Eggen, som startet det flotte angrepet, komme løpende for å delta i feringen av målet. Foto: Adresseavisens arkiv
Falske vipper er et gammelt triks. I 1967 sørget italieneren Italo Flava for at også trønderske kvinner fikk bedårende blikk. Foto: Adresseavisens arkiv
Ti år gammel debuterte Anne Krigsvoll i «Huset i skogen» (mormor og de åtte ungene) på Trøndelag Teater. Anne står ytterst til venstre i bakre rekke. Foto: Adresseavisens arkiv
Anne Krigsvoll er intervjuet i boka, og kaster glans over lanseringen sammen med skuespillerkollega Brit Langli. Foto: Marthe Hårstad
- Slå av alle lys, bortsett fra en pære så får du se fjernsyn i farger, sa NRK. Deremed ble det mørkt i hus og heim over det ganske land. Foto: Adresseavisens arkiv