Da Uke-koret Pirum fra Studentersamfundet i Trondheim fylte 50 år for to år siden, ville de lage et monument på en utvalg plass på Gløshaugen - over seg selv. Både Riksantikvaren og NTNU-ledelsen godkjente prosjektet, og etter to år, er både plassen og monumentet klar for avduking og åpning.

- Vi ønsket oss en grill, men det fikk vi ikke godkjent av NTNU-ledelsen, forteller generaldirektør i gammelhjæmmet,  (tidligere medlemmer av Pirum) Lars Martin Mehl Thuestad.

Hele prosjektet hadde en budsjettramme på 200 000, hvorav 150 000 er bidrag fra tidligere pirumitter.

- Alle som har bidratt har fått navnene sine på plaketten. Da ble det så lett å samle inn penger, skøyer generaldirektøren.

Uke-koret feiret 50 år for to år siden, og lovet et monument som man kan se fra månen.

Ukemannen som sittemøbel

- Vi hadde en idé om en statue, men gikk bort fra det, sier arkitekt for prosjektet, Magnus Stensvåg.

- Ja, det ble  i overkant pompøst og navlebeskuende. Selv for oss, ler Thuestad.

- Vi landet på Ukemannen, som er symbolet i fanen til Uke-koret og godt kjent for både studenter og andre. Hele parken her er fredet, den brukes aldri og vi ønsket oss et monument som kan brukes. Ukemannen er støpt i betong og kan brukes som scene - til sang, teater og møter, eller som sittemøbel og rekreasjon for studenter og byens befolkning, forklarer Stensvåg.

Sjampanje med smell i

I dag demonstrerer de selv hvor anvendelig Ukemannen er. På høyre side av studentlua til Ukemannen står det tett i tett av glass med høy stett og et ukjent antall sjampanjeflasker, trolig er det tatt høyde for drikke til 164 medlemmer.

- Den eldste er godt over 80, og deltar ikke i dag. Ellers kan du rekke å bli medlem av gammelhjæmmet før fylte 23, men kravet er to års medlemsskap i Uke-koret Pirum, før du skriver søknad med rød penn og legger ved en anbefaling av to aktive medlemmer, forteller generaldirektøren og legger til; du ser et par håpefulle der borte. De har ikke ordensbånd!

- Men noen har røde andre purpur?

- Ja. De skal være i purpur og gull, selvfølgelige. Men de nyeste er sydd i Kina, og der skjønte de ikke helt det der med purpur og gull, så de kom tilbake i rødt og gull.

- Gud hadde en plan

Nå har arkitekten tatt megafonen og åpner takketalen med følgende; - Vi hadde en plan om at den som bidro med mest skulle få stå modell for monumentet, men når jeg ser ut over forsamlingen her, så tenker jeg at Gud hadde en plan. Det blir latter og applaus, før koret får tonen og smeller igang sjampanjegaloppen. Om fargen på ordensbåndet ikke stemmer helt, så er koret fortsatt samstemt og sjampanjeflaskene fulle av trøkk. Helt knall åpning!

Mye tyder på at dette bare er starten på en fornøyelig kveld for gammelhjæmmet. Etterpå åpningen av Pirum plass er det generalforsamling i klarerte former og omgivelser, med påfølgende bankett og dans til storband på Royal Garden.

- Dere er kanskje «Skal vi danse - flinke» på parketten også dere, som er så flinke til å synge?

- Eh, nei... det tror jeg helst blir litt sånn «sjitfoillsving», var det en eller annen som svarte.

Tirsdag er det halloween, les siste nytt om kostymene:  - Folk som elsker kostymer, elsker halloween

Fra Ukeadressa: Da politiet ringte til «Petter» og fortalte at de hadde hentet en barnemisbruker ut av huset hans, raste verden sammen. (for abonnenter)

Generaldirektør i gammelhjemmet, Lars Martin Mehl Tuestad og arkitekt Magnus Stensvåg under åpningen av Pirum plass på Gløshaugen. Foto: Terje Svaan
Alle medlemmer av gammelhjæmmet, som donerte penger til prosjektet, har fått navnene hugget i stein. Gaute Guldahli byggekomiteen står her med plaketten. Legg merke til at neseborene til Ukemannen er påtent. - Beste måten å fjerne nesehårene på det, kom det fra en i mengden. Foto: Terje Svaan
Praktiske beskjeder fra generaldirektør Lars Martin Mehl Thuestad før seremonien starter. Foto: Terje Svaan
Høy sjampanjeføring og smell under H.C. Lumbyes Champagnegalopp - sunget acapella av gammelhjæmmet i Uke-koret Pirum. Foto: Terje Svaan