Festivalen startet allerede i helgen, med en utstilling som viser coverbilder fra Dagens Næringslivs fredagsmagasin.

Tirsdag kveld åpnet fire andre utstillinger på rappen: Først ut i Dokkparken var Jo Straubes bilder av biblioteker fra ulike steder i landet. Deretter åpnet tre utstillinger ved Olavskvartalet, blant dem fotograf Gorm K. Gaares dokumentar om hvordan folk med rom-bakgrunn diskrimineres. Med skjult opptaksutstyr vises hvordan en trønderfamilie slipper inn på en campingplass, mens en romfamilie stenges ute.

Dokumentaren har ført til at flere bedrifter er politianmeldt for diskriminering, meldte TV 2 tidligere i år.

Du kan lese mer om prosjektet her

Første utstilling som åpnet tirsdag, var med Jo Straubes bilder av biblioteker fra ulike steder i Norge.

- Variert program

Opprinnelig kommer Gaare fra Trondheim, men i 20 år har han arbeidet som frilansjournalist blant annet fra Berlin og Oslo. Nå er han i Trondheim for å presentere prosjektet sitt, og få med seg resten av festivalen.

- Det er et veldig spennende program, variert i uttrykk og innhold, ikke bare med foto, men med teater, debatt og foredrag. Jeg ser frem til foredraget med Terje Abusdal, som har gjort et prosjekt på skogfinnene, sier Gaare.

- Hva tenker du om dokumentarfotoets betydning i dag sammenlignet med da du startet opp?

- På mange måter står det sterkt, selv om det er «krise» i bransjen og lite jobber nå. Det er jo et dårlig utgangspunkt, men det har fått folk til å tenke nytt. Mange går i en litt mer kunstnerisk retning og setter i gang egne prosjekter, sier Gaare.

Romfolk-prosjektet hans er et slikt eksempel. Det har han holdt på med parallelt, mens han frilanser for dagspressen og gjør mer kommersielle oppdrag.

Les også: – Radikalisering skjer ikke under nikaben

Gaare har arbeidet i 20 år som fotograf. Nå vises noen av hans bilder i Olavskvartalet.

Lørdag hoveddag

Festivalsjef Kim Nygård, som også er fotograf i Adresseavisen, har med seg et styre på ti personer, og en svært lang rekke samarbeidspartnere, som Propellen teater, NTNU, Cinemateket, Trondheim folkebibliotek, Klassekampen, Norsk fotofagskole og kultursenteret Isak.

Festivalsjef Kim Nygård (nummer to fra venstre) under åpningen i Dokkparken tirsdag kveld.

- Hva vil du anbefale for folk flest, som kanskje ikke er brennende opptatt av dokumentar, men likevel interessert?

- Lørdag er hoveddagen på Dokkhuset. Da kan man blant annet oppleve teater, live radio, tryllekunst, historier fra frontlinjen i Mosul, tidligere Adressa-redaktører og mye annet, sier Kim Nygård.

NTNU arrangerer fagdag om terror i bilder, mens Klassekampen tirsdag holdt debatt på folkebiblioteket. På Norsk fotofagskole blir det en rekke foredrag. Alle fotoutstillingene er gratis.

Les flere saker om dokumentarfestivalen her

Trondheim dokumentarfestival varer frem til lørdag.