I Trøndelag er det bransjefestivalen Trondheim Calling som har fått den største potten i kategorien Regional bransjeutvikling fra Kreativt Norge.

- Trondheim Callings mentorprogram speiler tanken bak den nye støtteordningen. Festivalen tar utgangspunkt i musikalske talenter, og hjelper dem til å utnytte sitt potensial i samarbeid med etablerte artister og management. Dette er et tiltak som fremmer hele regionen, sier direktør i Norsk kulturråd Kristin Danielsen.

Får 450 000 kroner

Festivalen får 450 000 kroner til mentorprogrammet som første gang ble utprøvd til Trondheim Calling 2017. Fem artister ble plukket ut til et mentorprogram frem til spilling på årets festival. Blant dem var gruppa Pom Poko og Amanda Tenfjord, som begge har opplevd betydelige gjennombrudd i 2017.

Utgaven til 2018 ble kickstartet sist fredag, da ti artister spilte på Byscenen gjennom kvelden. Ni av disse vil gå gjennom festivalens mentorprogram frem til konserter på Trondheim Calling i februar.

Yngstemann er 16 år

Den 16 år gamle trondheimsrapperen Gerald Ofori er den yngste, men ikke den minst rutinerte av artistene. Noen av bandene fredag kveld bar i sine 20 minutter lange sett preg av at de knapt hadde stått på en scene før; samtidig som de viste åpenbart talent.

- Midlene vi har fått fra kreativ næring skal brukes på å gi de regionale demoartistene oppfølging i langt større grad enn hva vi har hatt mulighet til tidligere, forteller Trondheim Calling-sjef Thomas Ryjord.

Ønsker fokus på artistene

- Det er mye fokus i Norge på utviklingen av selve kulturnæringen, vi ønsker også større fokus på utvikling av artistene. Bedre konserter og bedre låtskriving og en god plan, betyr et bedre produkt som lettere finner sitt publikum, sier Ryjord.

Fem regioner har hver fått tilsagn på 2,02 millioner, på potten på 10,1 millioner kroner for regional bransjeutvikling. Den største enkeltbevilgning har Sørnorsk kompetansesenter for musikk (SØRF) fått, 1,5 millioner for to år.

Seks til sør en til nord

I Trøndelag er altså Trondheim Calling største mottager. Blant søkerne fra Sør-Trøndelag får disse andre støtte: Artscene Trondheim 240 000 kroner, Galleri Dropsfabrikken (Galleri SG åpner samtidskunstgalleri i Ila), 200 000 kroner, Kunsthall Trondheim 100 000 kroner, Minimalen kortfilmfestival 200 000 kroner, Broadleaf Gonzo Dogs, Amund Amundsen film 200 000 kroner. Fra Nord-Trøndelag er Studio Blikket i Steinkjer den eneste som mottar støtte, med 175 000 kroner.

Støtte til næringsutvikling

I den andre kategorien som deles ut for første gang, næringsutvikling, fikk følgende (kun sørtrønderske) prosjekter støtte i vår region:

DSign media Music portal system (300 000), UpNorth Film (300 000), Inga Skålnes Slå På Kunst (170 000) og Multiply Illustrasjonsagentur (200 000).

Mange fikk avslag

Svært mange fikk ikke tilslag på sine søknader, både uetablerte søkere og veletablerte institusjoner.

- Hovedårsaken til dette er at de har søkt på støtte til turneer, innkjøp av utstyr og andre ting som Kulturrådets tradisjonelle støtteordninger fanger opp. Denne støtteordningen er for noe annet, hjelp til dyktige kunstnere og kulturformidlere til å kunne nå bedre og videre frem med sitt uttrykk, sier Kristin Danielsen.

Navet er i Trondheim

- Ingen har større kompetanse på dette enn det nyopprettede kontoret Kreativt Norge i Trondheim som også er navet i behandlingen av søknadene, sier Danielsen, som legger til at det også er hentet inn generell kompetanse fra Kulturrådet sentralt, fra spesifikke bransjeorganisasjoner og Innovasjon Norge under behandlingen av søknadene.

Nyter godt av støtte: Visesangeren Johannes Holtmon er en av de ni uetablerte Trondheim Calling-artistene som nyter godt av Krativ Nærings første tildeling. Her på scenen på Lyden av 2018 sist fredag kveld. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen