Det var mandag i forrige uke at det trondheimsbaserte filmselskapet vant den prestisjetunge konkurransen i New York.

Trønderne deltok med dokumentarfilmen«Blue Code Of Silence», og var en av seks filmer som ble presentert. Trøndernes pitch ble premiert som den beste av de seks.

- I tillegg til heder og ære er premien åtte uker i et klipperom i New York. Vi kan løse inn premien når vi trenger det, sier produsent Håvard Wettland Gossé, som sto for pitchen sammen med regissør Magnus Skatvold.

Da Spætt Film begynte å grave i en gammel korrupsjonssak i New York, ble hovedpersonen deres forsøkt truet til stillhet.

Juryen besto blant annet av representanter fra HBO, A&E, Epix og andre store kanaler fra USA. Blant dem innkjøpsansvarlig for HBO Greg Rhem. Men også finansiører og salgsagenter fra flere verdenskjente prosjekter.

Innkjøpsansvarlig for HBO, Greg Rhem, var blant jurymedlemmene.

Mer penger enn alle filmfond

Gossé beskriver pitchingen som en unik mulighet til å møte noen av de viktigste beslutningstakerne i amerikansk film og tv, med pengesekker som overgår alle norske filmfond til sammen.

- Nå er vi definitivt nærmere å starte produksjonen. I juryen satt de fleste av dem vi har lyst til å ha med på laget. Vi hadde møter med dem etterpå, og flere sa de var kjempeinteressert i å jobbe videre med oss, sier Gossé.

«Blue Code Of Silence» handler om politimannen Bob Leuci som var en del av en enorm korrupsjonsskandale i New York på 1970-tallet. Leuci gikk undercover og tystet på sine egne. På grunn av det ble han kalt den største rotta i NYPDs historie.

DOC NYC er USAs største dokumentarfestival og arrangeres her, i Greenwich Village i New York.

Møtte Leuci på grillfest

Juryen var fascinert av at nordmenn var interessert i å lage en film om en amerikanske politimann.

- Og så var de veldig imponert over kvaliteten på klippene vi viste dem. De likte den skandinaviske humoren som vi har trukket inn i prosjektet, og likte hvordan vi trakk linjer fra det som skjedde på 1970-tallet og frem til i dag, sier Gossé.

Regissør Magnus Skatvold møtte politimannen Bob Leuci på en grillfest da han studerte i New York for åtte år siden.

Bob Leuci ble kjent da han på 70-tallet var med å avslørte korrupsjon i New York-politiet. Her sammen med regissør Magnus Skatvold. Foto: Privat

For tre år siden foreslo Leuci selv at Skatvold skulle lage en dokumentar om hans historie. Men så døde han i oktober i fjor.

- Følte meg som en rockestjerne

Det eksisterer en spillefilm om politimannen fra 1981, «Prince of the city». En skikkelig kultfilm, mener Gossé.

- Mange har spurt om vi ikke vil lage en ny fiksjonsfilm. Kanskje er det det naturlige neste steget, sier Gossé.

Innspilling Bob Leuci under innspilling av «Blue Code of Silence» før han døde i oktober 2016. Foto: Privat

Like før de dro til USA, vant Spætt film en kortfilmkonkurranse under Hancheng Jinchen Filmfestival i Kina. Etter New York-turen dro Gossé rett til dokumentarfestivalen Idfa i Amsterdam.

- Jeg følte meg litt som en rockestjerne etter å ha vunnet den pitchen. Det er tydelig at seieren har gjort inntrykk også på europeisk bransje.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter