STAND UP TRONDHEIM COMEDY NIGHT

Vurdert av: Anders Holstad Lilleng

Sted: Olavs Pub

Komikere: Bob Slayer, Sven Rusdal, Henrik Fladseth, Mats Ballari, Hans Andreas Knutsen og Alan Drop (konferansier)

Terningkast 5

Forrige klubbkveld signert Stand Up Trondheim var et fyrverkeri av en forestilling. Forventingene var derfor store til torsdagens show på Olavs Pub. Og la oss starte med konklusjonen: de ble innfridd!

Kveldens beste

Første mann ut var Henrik Fladseth fra Oslo, en av landets mest spennende standupkomikere. Humoren hans sokner til absurdismen. Vitsene springer ut fra veldig rare ideer.

Kommer det blåveispoliti hvis vi plukker blåveis? Er sædbanken en potensiell gullgruve? Hvorfor synger jenter på trikken for å få bekreftelse?

Vanligvis holder publikum igjen når første komiker står på scenen. De må varmes opp. Fladseth fikk det derimot til å koke i salen. Settet hans kommer til å stå igjen som ti av denne sesongens aller morsomste minutter.

Meget lovende

Hans Andreas Knutsen fra Stand Up Trondheim gjorde sin debut på scenen på Olavs Pub torsdag kveld. Senarioene og poengene hans var av det behendige og snedige slaget. Han kunne blant annet fortelle om en gang han var innlagt på St. Olavs, stjal en legefrakk og vandret rundt på sykehuset som person med medisinsk embetseksamen.

Det vi fikk servert var meget lovende. Neste gang fortjener han enda mer scenetid. En herlig skrue.

Dyktig historieforteller

Sven Rusdal fra Sandnes stod for den mest standard standupen denne klubbkvelden. Her var det kunsten å fortelle historier som stod i sentrum. Historier om å forsøke å vitse seg ut av en fartskontroll, om jenter som ønsker komplimenter og om hvordan farmor stiller spørsmål.

Et sett som Rusdals krever, nettopp, en dyktig historieforteller. Hele veien fremstilles dette som hans historier, hans opplevelser, morsomme ting han har sagt i situasjoner. Man skal være en god formidler for å få slikt materiale til å fungere.

Og det gjorde det. Tempoet var høyt, timingen satt, trøkket var der det skal være. Han rotet litt med rekkefølgen, hvilket i verste fall kunne gjort at publikum mistet tilliten til ham og dermed viljen til å godta vitsene, men Rusdal rodde det godt i havn.

Eier rommet

Mats Ballari er en av Stand Up Trondheims dyktigste komikere. Han eier rommet. Tempoet er akkurat passe, leveringen veldig god og poengene kommer tett. Man skal ikke la seg lure av hans tandre ytre. Med et solid glimt i øyet kan han komme unna med drap og styggedom på scenen.

Denne gangen fikk vi blant annet  presentert hvordan Ballari og hans sameslekt ville arrangert OL; med dramatisering av Kautokeinoopprøret og et Rema i brann som olympisk ild.

Tekstene var velskrevne, publikum var solgt.

Ut og bælme øl

Kveldens headliner Bob Slayer er noe ganske utenom det vanlige. På scenen er han en uforutsigbar drukkenbolt. Han bælmer øl etter øl, kommuniserer tilfeldig og påtrengende med publikum, starter en historie, avbryter den, ender på viddene, men finner overraskende nok veien tilbake igjen. Han er den fulle, joviale karen på bar som krever oppmerksomhet, som først oppfattes som artig og finurlig, før det hele blir i litt vel voldsomste laget.

Det er uklart hva som er Bob Slayers prosjekt som komiker. Det tidligere nevnte uforutsigbare er et viktig element. Publikum skal aldri være trygge på hva som kommer. Dette er et morsomt grep, men det slår en at dette mer er en strategi enn et bevisst kunstnerisk grep. Han utfordrer publikums tålmodighet og forventninger, men han er ikke bevisst nok på sine komiske virkemidler til å kunne utfordre sjangeren. Dermed blir han en komiker som inspirerer sine kolleger, ikke en komikernes komiker.

50 minutter Slayer var 25 minutter for mye. Likevel: Publikum lot seg underholde, men ikke uten forvirring og stussing over hva de egentlig opplevde denne kvelden.

Konklusjon

Med torsdagens klubbkveld, godt ledet av klubbleder Alan Drop, fortsatte Stand Up Trondheim sin seiersrekke på Olavs Pub, en kveld der den beste komikeren kom først og headlineren hadde mer fokus på øldrikking enn komisk struktur.

Se adressa.nos videoer med standup-komikerne her.

Henrik Fladseth er en av landets mest spennende standupkomikere, hevder vår anmelder. Foto: Anders Holstad Lilleng
Hans Andreas Knutsen gjorde sin debut på Olavs Pub torsdag kveld. Foto: Anders Holstad Lilleng
Sven Rusdal fra Sandnes, en dyktig historieforteller. Foto: Anders Holstad Lilleng
Mats Ballari er en av Stand Up Trondheims morsomste og dyktigste komikere, skriver vår anmelder. Foto: Anders Holstad Lilleng
Alan Drop, kveldens konferansier. Foto: Anders Holstad Lilleng