Levanger: Den 45 år gamle psykiatriskesykepleieren fra Nesset i Levanger sendte sin 15 år gamle sønn på hans førstepolitiske sommerleir på Utøya.

Emil Okkenhaug kom aldritilbake til sine foreldre Arne og Ann Mari og lillesøstrene Oda (14) og Maria(9).

- Stolt over leserbrevene

Med sine leserbrev satte hanord på følelser og tanker som virket samlende for mange, og han manet tilomtanke og fellesskap da media var i ferd med å flytte fokuset fragjerningsmannen til politiet og Justisdepartementet. Arne Okkenhaug er nå kårettil Årets trønder 2011 av mediehusene NRK Trøndelag og Adresseavisen.

- Deter en ære, og jeg blir rørt og ydmyk over å få en slik pris. Jeg er stolt overat mine ord virket lindrende, og at media tok til seg noe av det jeg sa, sierArne.

Her kandu lese juryensbegrunnelse

Her kan du lese hvorfor redaktørene mente Arne var en verdig vinner

45-åringen ønsket ikke å søke offentlighetens lys i etterkant av 22. juli, men måttesi ifra da han merket at det nasjonale samholdet som alle kjente like etterterrorangrepet var i ferd med å forsvinne.

- Jegsatt i sofaen og så en reportasje om politibåten som sviktet. Jeg merket at jegble forbannet på politiet, og da tenkte jeg «hva skjer nå?». Nå fører jegansvaret over på politiet, og det er riv, ruskende galt. Verken jeg eller AnnMari ønsket at bitterheten skulle ta overhånd, forteller Arne ærlig.

- Det er kun én gjerningsperson, og det er barnemorderen,legger han til.

- Media gikk for langt

Det som fikk begeret til å flyte over og Okkenhaug til å skrive etnytt innlegg, var angrepet på justisminister Knut Storberget. Han fikk kraftigkritikk i etterkant av terrorangrepet, og gikk etter hvert av som statsråd.Okkenhaug satte seg ned og skrev leserbrevet med tittelen «Splitt og hersketter 22. juli» som ble delt over 6000 ganger på Facebook.

- Familien vår syntes det varmet da folk sa ord som at «hat skal ikkemøtes med mer hat, men med kjærlighet». Det var en folkevilje at vi skulletakle dette med verdighet. Men med Storberget så merket jeg at det var enkeltemedier som gikk for langt, og prøvde å splitte samholdet.

LESALT OM ÅRETS TRØNDER-KÅRING HER

Isterk konkurranse med Marit Bjørgen, ekteparet Gynnild/Børseth som etablerte«Kjør for livet» på Ler, Åge Aleksandersen og hjerneforskerne Moser, fikkOkkenhaug over 40 prosent av de nærmere 8000 stemmene som kom inn.

- Det er et flott selskap å være i. Det å stå ved siden avde andre kandidatene er en ære, sier han.

august varArne på en konsert med Åge Aleksandersen i Steinkjer, og da fikk tekstene tilNamsos-musikeren ny aktualitet.

- Det var såvakkert, og jeg hørte sangene på en helt ny måte. Jeg åpnet øynene for hva somligger i poesien til Åge, og jeg ble stolt av å stå ved siden av ham, sierArne.

«Ingen får tråkke på Emil»

Den siste tiden har ikke sykepleieren kjent behovet for å skrive noen flereinnlegg, men dersom media skulle begå overtramp, så kan det hende han må tapennen fatt.

- Jeg ønsker ikke å være enoffentlig person, men jeg klarer ikke å dy meg dersom jeg merker at det er noesom provoserer meg. Selv om Emil er død, så er han fortsatt sønnen min. Ingenskal få tråkke på ham eller tjene penger på å dikte opp historier. Hvis noenprøver å skade Emils minne så vil jeg ikle meg rollen som Simon Wiesenthal(østerriksk «nazist-jeger» journ.anm.). Jeg vil ikke la ondskapen, sladderen,sensasjonen og grafsingen ta overhånd, fastslår Arne.

ÅGE ALEKSANDERSEN: -Jeg beundrer Arnes mot

JONASGAHR STØRE: -Viste verdighet i den store sorgen

KNUT STORBERGET: - Harvist enorm styrke

Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik starter etter påske, ogfamilien vil få informasjonen de trenger av bistandsadvokaten.

- Jeg gruer meg til rettssaken, vi vil nok opplevemedieoppslag som vil gjøre vondt i tiden fremover. Jeg vil slå av tv og blaforbi oppslag som omhandler livet til barnemorderen. Vi lever i nuet, og harfokus på at vi skal leve våre liv. Alt skal ikke være tungt og trist, og viskal ha gleder i livet også. Det kan ikke bli verre enn det vi allerede haropplevd, sier han ettertenksomt.

Dagen etter denskjebnesvangre datoen 22. juli var hele familien samlet i Sørum, hvorbesteforeldrene bor. Ann Mari og Arne hadde bestemt seg for å fortelle at Emilvar død selv om de ikke hadde fått den endelige bekreftelsen.

- Etter hvert så avbryter yngstedatter Maria oss og sier:«Nå er det nok gråt». Nå skal vi gjøre noe annet». Vi er fulle av sorg, men deter viktig å understreke at vi ikke er deprimerte. En dame på jobb fortalte athun mistet storebroren sin da hun var 14 år. Hun fortalte at det verste ikkevar å miste broren, men å miste foreldrene. Vi skal gjenvinne hverdagen ogkomme styrket ut av dette som familie. Vi har to jenter vi skal ta vare på, ogOda og Maria skal ikke miste noe mer. Det holder med Emil, sier Arne.

Her er de fire andre finalistene i Årets trønder2011:

KANDIDAT 1: MARITBJØRGEN

KANDIDAT 2: KJØRFOR LIVET-GRÜNDERNE

KANDIDAT4: HJERNEFORSKERNEMOSER

KANDIDAT 5: ÅGEALEKSANDERSEN

Bak Arne skimtes idrettsplassen og Nesset ungdomsskole hvor Emil var elev. 15-åringen var en svært aktiv ungdom som deltok på flere aktiviteter. Foto: Jens Petter Søraa
Emil Okkenhaug fra Levanger dro sammen med fem klassekamerater til Utøya. Han var den eneste som ikke kom tilbake. Foto: PRIVAT