Hvem har imponert deg mest i år? Hvem fikk deg til å gråte eller le? Hvem inspirerer deg? Hvilken trønder er en flott ambassadør for regionen? Kjenner du en hverdagshelt, en ildsjel eller noen som alltid stiller opp? Finnes det noen du ønsker skal komme frem i lyset?

Her sender du inn forslag hvis du leser saken på mobilen din

Tredje året på rad

Svaret på alle disse spørsmålene kan være Adresseavisen og NRK Trøndelags neste kandidat til Årets trønder 2012. Mediehusene trenger din hjelp for å finne kandidatene som har gjort seg fortjent til en slik hederspris.

Regionsjef Bjørn Stuevold i NRK Trøndelag og sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen er vant til å knive om de beste nyhetssakene i Trøndelag. Men på ett område har de funnet tonen, nemlig kåring av Årets trønder.

Det er tredje året på rad at NRK Trøndelag og Adresseavisen slår sammen krefter for å kåre en felles vinner. Tidligere har vært mediehus hatt en separat kåring, men et felles ønske om å skape mer engasjement og ekstra tyngde bak prisen fikk konkurrentene til å inngå samarbeid.

- Av og til må vi passe på lillebror på Tyholt vet du, sier sjefredaktør Arne Blix og nikker mot kollegaen.

- Vi har et kjempegodt samarbeid, og det er viktig å vise at mediehus kan konkurrere og samarbeide innimellom. Vi har en felles interesse i at regionen gjør seg bemerket, og at mennesker som bor her engasjeres, sier Blix.

220 forslag i fjor

Stuevold synes på sin side at det er morsomt at det stadig kommer inn flere forslag. I fjor var det hele 220 ulike navn som havnet i bunken over potensielle kandidater til Årets trønder.

- Noen bruker anledningen til å sette i gang «aksjoner», og det er greit, men da er det trygt å ha en fagjury som har det med i vurderingen, sier han.

I fagjuryen sitter det samfunnsengasjerte mennesker fra ulike områder i samfunnet, og Stuevold mener det er en styrke at så travle mennesker har sagt seg villig til å være med. Det er i alle fall ikke noe pengemotiv blant jurydeltakerne.

- Det er ikke et veldig fett betalt oppdrag, men de sier ja til å være med for tredje året på rad. Det er en kvalifisert rådgivergruppe som vi i stor grad lener oss på, selv om det er redaktørene som avgjør den endelige vinneren.

- Forbilder eller trønderske ambassadører

Både Blix og Stuevold har blitt overrasket over forslag, finalister og ikke minst vinnere ved tidligere års kåringer. De vil gjerne bli overrasket igjen.

- Mange tenker raskt på Åge, Petter og Marit, men vi vil gjerne ha de ikke fullt så opplagte kandidatene også. Vi synes det er artig når det kommer fram folk som har utmerket seg på områder som det ikke er så lett å komme på i første omgang. Det må gjerne være folk som har fremstått som forbilder eller vært en positiv representant for regionen, sier Stuevold og legger til:

- Det er ikke sikkert at ei veldig snill svigermor når opp, men vi vil gjerne ha noen som har gjort mer enn bare den ene enkelthendelsen, sier han.

- Det finnes mange mennesker som gjør en stor innsats, uten at de blir sett. Det er viktig at vi engasjerer de som bor i regionen til å være med å nominere og stemme frem hvem som skal få en slik hederspris, mener Blix.

Han beskriver Årets trønder som «prisen over alle priser i vår region».

- Media blir ofte kritisert for det negative, men denne prisen er ment som en stor påskjønnelse til noen som gjør noe flott for det trønderske samfunnet, sier Blix.

Fjorårets fem finalister:

KANDIDAT 1: MARIT BJØRGEN

KANDIDAT 2: KJØR FOR LIVET-GRÜNDERNE

KANDIDAT 3: ARNE OKKENHAUG

KANDIDAT 4: HJERNEFORSKERNE MOSER

KANDIDAT 5: ÅGE ALEKSANDERSEN

Arne Okkenhaug ble kåret til Årets trønder 2011. Han sendte inn leserbrev etter terrorangrepet 22. juli i fjor da han mistet sønnen Emil (15). Foto: RUNE PETTER NESS
Bård Flikke, Berit Kjeldstad, Ola By Rise, Merethe Storødegård, Merete Verstad og Stian Wallum har sagt ja til å være årets fagjury.