Lars Arne Eriksen skal bare kjøre motocross-sykkelen på en åker i nærheten av familiegården på Byneset i Trondheim. Farten er neppe mer enn 30 kilometer i timen. Plutselig stuper Lars Arne over styret idet framhjulet setter seg fast i en vanngrøft.

- Jeg skal til å reise meg opp, men merker at det ikke går. «Her er noe alvorlig galt», tenkte jeg. Broren min kommer bort til meg og jeg ber ham klype så hardt han kan i beina mine. Jeg kjenner ingenting, sier Eriksen.

Her sender du inn forslag hvis du leser saken på mobilen din

Ble lam fra brystet

Dette var for 17 år siden.  Lars Arne er nå 43 år gammel, jobber som produksjonssjef hos Devico på Melhus, og på fritiden så mekker han motorsykler med tre hjul (trikes) i garasjen hjemme på Jakobsli.

- Jeg er lam fra brystet og ned, men mitt ønske var å bare fortsette akkurat som før. Jeg ville jobbe med det samme, og jeg ville ha de samme fritidsinteressene. Jeg har alltid likt å skape noe med hendene, sier han.

Lars Arne har aldri gjort noe stort poeng av at han sitter i rullestol. Han har aldri sett på det som en begrensing, og St. Olavs Hospital bruker han gjerne som et forbilde for andre som har havnet i samme situasjon.

- Jeg snakker gjerne med mennesker som har blitt lam, og som har det veldig tungt. Jeg vil vise at det er faktisk mulig å gjøre det meste selv om man sitter i rullestol, forklarer han.

«Sprer håp og livsmot»

Det er denne stå på-viljen og positive holdningen som har ført til at flere blant publikum mener at 43-åringen er den perfekte Årets trønder 2012. En leser skriver følgende: «Med sitt gode humør og omsorg andre sprer han håp og livsmot». En annen forslagsstiller beskriver Lars Erik på denne måten:«Han er en mentor og et godt forbilde for andre som har blitt lam. Lars er positiv og en problemløser». Hovedpersonen selv er kledelig beskjeden.

- Det var kjempeartig å bli foreslått. Det er jo en ære og jeg setter veldig pris på det, sier han.

Den siste triken han laget ble nylig utstilt på Oslo motor show, og der stakk den lik så godt av med førstepremien i førstepremien i sin klasse og folkets favoritt for beste motorsykkel på messen. Mange tror at sykkelen er kjøpt, men Lars Arne forteller at det ligger mye slit bak en hjemmesnekret sykkel.

- Det tar rundt 500 arbeidstimer. Jeg bestiller en vanlig motorsykkel, kapper den i småbiter og bygger en helt ny sykkel, forklarer Eriksen, som alltid har vært motorinteressert.

Skapet fullt av pokaler

Etter å ha vært på sykehuset i 3,5 måned var det tilbake på jobb. Etter hvert meldte det seg et ønske om å ha en hobby. Da gjaldt det å finne noe som var rullestolvennlig.

- Nå har jeg laget fem utstillingsmodeller, og jeg har sagt at den siste var den aller siste. Men det har jeg sagt tidligere også. Jeg synes jo egentlig det tar litt for mye tid, sier han ærlig.

Familien, som består av kone og to barn på henholdsvis 23 og 12 år, har heldigvis ikke store innvendinger mot den tidskrevende interessen.

- Vi har fått reist på noen fine helgeturer etter hvert som jeg har skapt meg et navn i miljøet. Vi blir faktisk stadig invitert til messer rundt omkring, både i inn- og utland, sier Eriksen, som innrømmer at det har blitt noen pokaler med hjem for de stilige syklene.

Selger de unike syklene

Men hvis du tror familien Eriksen har garasjen full av trikes, så må du tro om igjen. 43-åringen har nemlig ingen skrupler når det gjelder å selge syklene som han legger ned mye arbeid i.

- Jeg vet at kjøperne steller godt med dem, og dessuten er det selve byggeprosjektet som er artig. Når jeg er ferdig med en sykkel, så gleder jeg meg til neste prosjekt. Jeg lager aldri samme sykkelen, det er helt uinteressant, sier han.

Når vinnere i motorsykkelbygger-konkurranser blir utropt er det ofte slik at publikum sperrer opp øynene når Lars Arne kommer rullende inn på scenen.

- Folk blir overrasket når de ser hvem som er byggeren. Med tanke på situasjonen jeg er i, så vil jeg vise at jeg klarer meg godt. Men det er klart at innimellom så blir det hjulspor i panna fordi jeg må skru på en annerledes måte enn andre mekanikere, sier han med et smil.

Adresseavisen og NRK Trøndelag har for tredje året på rad gått sammen om å dele ut hedersprisen Årets trønder 2012.

Husk å sende inn din favoritt. Forslagskassen stenger søndag 18. november.

Lars Arne Eriksen dyrker hobbyen sin selv om han havnet i rullestol for 17 år siden. Foto: VEGARD EGGEN
Denne neshorn-inspirerte motorsykkelen ble folkets favoritt under Oslo motor show. Foto: VEGARD EGGEN
Lars Arne er glad i å ta seg en tur når været tillater det. Foto: PRIVAT
Slik ser motorsykkelen ut før Lars Arne starter med forvandlingen. Foto: PRIVAT
Sykkelen tar stadig mer form, og det er Lars Arne som står for hele utformingen. Han lager aldri samme sykkel to ganger. Foto: PRIVAT
- Jeg bruker rundt 500 arbeidstimer på én sykkel, sier 43-åringen. Foto: PRIVAT