Vegard Wollan (t.v.) og Alf-Egil Bogen har tjent seg styrtrike på mikroprosessorer som finnes i all slags elektronikk. De håper at ungdom nå til dags kan drømme om å jobbe i teknologibransjen. Foto: GLEN MUSK

En vanlig forbruker har aldri hørt om Atmel Norway i Trondheim. Men du har garantert hørt om merkevarene Samsung, Siemens, Mercedes-Benz og Bosch. Hver gang du berører mobilskjermen din, starter klesvasken eller setter deg inn i bilen, så er du i kontakt med en trøndersk mikrochip som gründerne Alf-Egil Bogen (46) og Vegard Wollan (45) har utviklet.

– En av de store motivasjonsfaktorene er å se brikken i et ferdig produkt. Våre seire er når kundene velger å bruke vår chip i den nyeste mobiltelefonen, forklarer Vegard, mens han holder frem sin nyeste Samsung Galaxy Note II for å understreke poenget.

Valgte Trondheim, ikke California

I 1995 tok de unge sivilingeniørene fra NTNU med seg den lille brikken til Atmels hovedkontor i California, og resten er et eventyr. Hvert år blir det produsert én milliard av disse chipene, noe som tilsvarer 35 i sekundet. En sånn suksess gir penger på bok, og Bogen og Wollan tjente over 50 millioner hver ifølge ligningstallene for 2011.

– Å skape noe nytt har vært drivkraften, aldri penger, bedyrer Alf-Egil.

Hjemmekjære Alf-Egil og Vegard la raskt fra seg tanken om å flytte til Silicon Valley i California. De fant seg heller lokaler på Vestre Rosten i hjembyen.

– Vi visste at det ledende fagmiljøet på dette feltet finnes ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Dessuten er det noe i den trønderske lagånden som er unik, mener Vegard.

– Største utfordringen er at det utdannes for få ingeniører i Norge. Eneste jeg savner er været i California, fastslår Alf-Egil, som har jobbet ved hovedkontoret til Atmel Corporation i noen år.

Etterlyser krafttak i regionen

I Atmels kontorer i Trondheim jobber nå 200 mennesker for å utvikle den neste chipen som skal ta selskapet til stadig nye høyder. Etter 17 år i bransjen ønsker gründerne å inspirere ungdom til å se mulighetene i realfag.

– Ungdom nå til dags drømmer om film i Hollywood, Stargate i New York og fotball i England. I teknologibransjen må man drømme om Sony og Google. Det er det som driver våre ansatte, at vi kan jobbe med de store internasjonale navnene, sier Alf-Egil entusiastisk.

Dersom slagordet «Kreative Trøndelag» og betegnelsen teknologihovedstad skal ha noe mening, må man ha et felles krafttak mener Wollan og Bogen. Atmel-avdelingen i Norge står for omtrent halvparten av omsetningen til Atmel Corporation som er verdsatt til svimlende 2,6 milliarder dollar.

– Det handler om å skape kreative rom hvor det er takhøyde for friske ideer. Vi har mange gode ideer i regionen, men trenger et løft, mener Alf-Egil.

– Blir en livsstil

Men ikke tro at internasjonal suksess er noe som kommer av seg selv. Alf-Egil og Vegard har forsaket både middager med familien og fritid med venner for å bli markedets nest største leverandør av mikrochiper.

– Du skal være litt spesielt skrudd sammen for å orke dette. Det blir en livsstil. For oss har det vært godt å være to personer, spesielt i motgang. Den ene kan løfte den andre når myra blir for dyp, sier Alf-Egil, mens Vegard nikker samtykkende,

– Det har utvilsomt vært hardt arbeid, men vi har utfylt hverandre godt, fortsetter han.

Nå har det harde arbeidet også ført til nominasjon til Årets trønder 2012.

– Det er veldig hyggelig at teknologi og innovasjon blir satt på dagsorden. Oljen tar slutt en dag, vi trenger ungdommer som har en genuin interesse i å skape noe, kanskje dette kan inspirere, håper Alf-Egil.

– Det er en stor anerkjennelse for hele teamet vårt. Vi har skapt teknologi som hele verden bruker, og vi ønsker å fortsette å skape arbeidsplasser i Trondheim, konkluderer Vegard.

Trøndere med ambisjoner

Med global finanskrise og resesjon i USA har det ikke alltid gått på skinner for trønderne, selv om Atmels mikrochip «Maxtouch» har gjort selskapet til verdensledende innenfor berøringsskjerm-teknologi.

– Man blir selvsagt slått i bakken noen ganger på en slik vei, men vi hadde tidlig ambisjoner om å bli store., sier Alf-Egil.

– Det er nærmere 50 aktører i denne bransjen. Det er utrolig at vi har klart å nå toppen fra lille Trondheim, mener Vegard.

– Ja, det var jo «mission impossible», konstaterer Alf-Egil.

Følg med i Adresseavisen og på Adressa.no i morgen. Da kommer neste finalist i Årets trønder 2012.

Denne lille mikrochipen kan styre bremsene på en bil eller berøringsskjermen på en mobil. Den er utviklet hos Atmel Norway i Trondheim. Foto: GLEN MUSK
Vegard og Alf-Egil tilbake på gamle trakter på Gløshaugen ved NTNU. De ble kjent med hverandre gjennom et mikroprosessor-forum som de begge var engasjert i under studietiden. Foto: GLEN MUSK
Skryteveggen på NTNU viser at Atmels vei til suksess har vært lang. Foto: GLEN MUSK