Håndballjentene tok gull under OL i London i august. Foto: SCANPIX

Lørdag 12. august 2012 er dagen som Medie-Norge har kalt superlørdag. Våre tre største gullhåp under London-OL skal i ilden. Terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå tryner i første bakken, mens spydkaster Andreas Thorkildsen blir banket av en 19-åring fra Trinidad & Tobago. Men når det sportsgale landet trenger det som mest, er det 14 håndballjenter som tar ansvar.

– Vi fikk en trøblete start, men da det løsnet var det ekstra godt å få lønn for strevet, sier Gøril Snorroeggen (27).

– Det var ubeskrivelig. Vanvittig artig, oppsummerer Ida Alstad (27).

Fikk pepper fra pressen

Under OL i London ble seiersvante og kravstore nordmenn overrasket da Norges håndballjenter slet mot det som skulle være enkel motstand i gruppespillet. Et blasert pressekorps ble stadig mer kritiske i sine spørsmål.

– Vi fikk mye pepper fra pressen, og det var ekstra deilig å gi dem medaljen i trynet. De var ekstremt kritiske underveis, sier Tonje Nøstvold (27).

– Sammen med landslagskollegene Kari Aalvik Grimsbø (27), Camilla Herrem (26) og Marit Malm Frafjord (27) utgjorde de «trønderbataljonen» under OL, altså de som enten er fra Trøndelag eller spiller for Byåsen.

– Det hadde blitt et kjedelig OL uten oss, sier Ida, mens Camilla bryter inn:

– Vi hadde ikke hatt nok spillere til å stille et lag.

Selv om det ikke gikk på skinner i starten, løsnet det i kampen mot Brasil i kvartfinalen.

– Vi snakket hele tiden om at vi ville vise hva vi kunne, og det var stor tro på at så lenge vi kjempet, så ville resultatene komme, sier Kari.

– Dessuten har vi noen flinke mentale trenere på landslaget og vi har vært ute en vinternatt før, legger Tonje til.

– Visste ikke at jeg var trønder

Skaptrønderne Camilla og Tonje ble nok ekstra overrasket over at de seks i trønderbataljonen er nominert til hedersprisen Årets trønder 2012.

– Jeg tror ikke jeg tør å svare på hvor trøndersk jeg er. Jeg har ikke tjukk l, sier Tonje ærlig.

– Jeg ble overrasket. Jeg visste ikke at jeg var trønder en gang, sier Camilla med en liten latter.

Jentene forteller at de ble oppriktig glade for nominasjonen, og er fornøyde med å bli karakterisert som forbilder

– Det er kjempeflott at folk ser jobben vi gjør og setter pris på resultatene våre, sier Kari, mens Gøril mener man mør ha et bevisst forhold til hva det betyr å være et forbilde. mens Gøril karakteriserer det hele som «stor stas».

– Jeg husker selv hvor stort det var å få møte en Byåsen-spiller da jeg var yngre, sier hun.

Ekstremt treningsår

Jentene forteller om ekstreme treningsmengder før de olympiske lekene. Sett i etterpåklokskapens lys så var det verdt blodslitet.

– Det ligger ganske mange treningstimer bak det gullet, og sommeren før OL var ekstrem. Men så lenge man sitter igjen med gullmedalje så er det virkelig verdt det, sier kaptein Marit.

– Noe av det jeg husker best var å se tre trenere fra Olympiatoppen på seiersbanketten som har jobbet mye med oss det siste året. De var flydd til London for festen og det var stort å se dem der, forteller Tonje.

– Hvordan ble feiringen?

– Det ble bra fart på dansegulvet, medgir Kari med et smil.

Må ha julestrømpe

Vanligvis er desember synonymt med mesterskap for håndballjentene, men i år var det bare Camilla, Ida og Marit som kom tilbake med sølv-medalje etter EM i Serbia.

– Det blir uvant å få god tid til julegave-shoppingen. Det gleder jeg meg til, sier Gøril, som må stå over på grunn av skade. Kari er i lykkelige omstendigheter og får dermed tid til å lage hjemmelagede julegaver og dekorasjoner.

– Selve julaften feires med Disney-filmer, en tur i kirka og sen middag. Jeg får også julestrømpe med godteri, det må jeg fortsatt ha, sier 27 år gamle Kari.

Følg med i Adresseavisen og på Adressa.no i morgen. Da kommer neste finalist i Årets trønder 2012.

Tonje Nøstvold (f.v.), Gøril Snorroeggen og Kari Aalvik Grimsbø mistet aldri troen på at gullmedaljen var innen rekkevidde til tross for dårlig start på OL. Foto: KIM NYGÅRD
Marit Malm Frafjord (f.v.), Camilla Herrem og Ida Alstad synes det var stas å få vite at de er nominert til Årets trønder. - Vi har jo gjort oss fortjent til det etter OL-gullet, mener Camilla. Foto: BJØRN ERIK LARSEN