– Det var en lettelse å se at det var Erlend Johannesen som vant, det var helt åpenbart at det skulle bli ham, og det er utrolig positivt at trønderne mener det. Det var veldig fint å kunne lese i avisa at han får så overveldende respons. Jeg så Erlend på «Skavlan», og det gjorde veldig inntrykk på meg. Han var så flott og sterk, sier Arnulf Haga, som var blant kandidatene til Årets trønder 2013.

Erlend Johannesen var omsvermet under minglingen i forkant av den tradisjonelle nyttårskonserten i regi av Adresseavisen og Trondheim symfoniorkester (TSO). Mange benyttet seg av anledningen til å hilse på grunnleggeren av Streetlight som imponerte hele landet i etterkant av tyfonen på Filippinene.

– Det er ikke så ofte at det er folk som er så uselviske og har veldedige roller. Jeg har sans for at folket bestemmer, og synes det ble veldig riktig. Det var massivt, det er ikke noe mer å si om det. Veldig flott, kommenterer Ola By Rise, som har sittet i juryen til Årets trønder.

– Det kunne ikke vært noen annen, mener kommunaldirektør Morten Wolden.

– Jeg tror han har blitt en helt for alle sammen. Det er imponerende når folk gjør noe som er helt uegoistisk, legger han til.

- Rørende og fantastisk

Fylkesordfører Tore O. Sandvik er enig.

– Den jobben han gjør er så langt utover det man kan forvente, at man bøyer seg dypt for det. I tillegg er han en hyggelig fyr, kommenterer han.

– Det er én Årets trønder i år. Det sa jeg også til jurylederen da hun ringte og fortalte jeg var kandidat, sier Årets trønder-kandidat Tove Moe Dyrhaug.

– Etter å ha sett de bildene fra Filippinene, det er rørende og fantastisk. At han også har holdt på med dette i så mange år, det er imponerende, utdyper hun.

Unnet ham en klem

Blant dem som ga Erlend en god klem, var konsernsjef Finn Haugan i Sparebank1 Midt-Norge

– Det er ikke så ofte jeg gir menn en klem, men det ga jeg til Erlend. Jeg har ikke opplevd maken til herlig person. Han er en Årets trønder i andre potens. For en person og for en klok avgjørelse å kåre ham til Årets trønder, understreker Haugan.

Også biskopen syntes kåringen av Erlend Johannesen som Årets trønder var hyggelig og fortjent.

– Jeg ønsker ham alt godt. Jeg har sett innsatsen og alt det unike i det han gjør. Jeg tror folk lar seg berøre av en som gir så mye i et land med så store utfordringer fra naturens side, miljø, sosiale og religiøse forhold. Det er veldig flott at trønderne blir engasjert av berørt av dette, sier Tor Singsaas.

Med lidenskap

Odd Reitan er opptatt av at Årets trønder drives av lidenskap.

– Jeg har ikke møtt ham, men det jeg har lest om ham, må det være bra. Det viktigste er at han bruker sin lidenskap for noe han tror på. Det er uviktig hvem som blir Årets trønder så lenge vedkommende bruker lidenskapen, mener Odd Reitan.

Nyvalgt direktør for filmfestivalen Kosmorama er som tidligere leder for Operasjon dagsverk opptatt av bistandsarbeid, og mener den jobben Erlend Johannesen gjør er viktig.

– Jeg synes det er et veldig riktig valg. Børge Brende sa nylig at Filippinene allerede er langt bak i bevisstheten vår. Det er viktig med alle som er med på å bidra på å huske på det, og tenke langsiktig på gjenoppbygging, sier Silje Engeness.

Årets trønder sammen med Tove Mor Dyrhaug, en av de andre kandidatene. Foto: RICHARD SAGEN
Lidenskap mener Odd Reitan at Årets trønder må drives av. Her sammen med NTNU-rektor Gunnar Bovim. Foto: RICHARD SAGEN