I dag slapp Tono de to første filmene, i en serie på ti kalt «Tono sessions». Det er et stjernelag av norske komponister og låtskrivere som alle intervjues av Askil Holm om det å skrive låter.

Tono gjør dette for å øke folks kunnskap om låtskriving og komposisjonsarbeid.

Livslang fascinasjon

Trønderen Holm har i en årrekke kombinert egen låtskrivervirksomhet og artistkarriere med undervisningsopplegget «Låtmakerne», hvor elever fra ungdoms- og videregående skole til studenter ved musikkfag på universitet og voksne lærer å skrive musikk.

–Jeg kommer fra en sterk låtskrivertradisjon i Trøndelag, og har en livslang fascinasjon for låtskriving og komposisjon. Jeg har et brennende ønske om at flere skal oppdage dette fantastiske faget og håndverket. Det har vært et privilegium å få muligheten til å sette meg ned sammen med noen av landets aller dyktigste musikkskapere, og få dem til å røpe noen hemmeligheter om det å skrive musikk, sier Holm

De som er intervjuet, foruten Bjørn Eidsvåg og Gabrielle Leithaug, er Magnus Grønneberg, Frøy Aagre, Hanne Sørvaag, Julian Skar, Martin Horntveth, Marie Munroe, Don Martin og Amund Maarud. Hver av de ti filmene er cirka ti minutter lange, og de vil slippes én etter én utover høsten.

Håper å inspirere

–Norge ville ha vært fattig uten sanger å synge eller å høre på. Vi ønsker å gjøre nordmenn mer oppmerksomme på den store verdien og gleden norske sangskrivere, komponister og sangtekstforfattere gir oss. Vi håper også å inspirere noen til å lage sin første sang eller sangtekst. Samtidig håper vi flere vil oppdage hvor mye samfunnet har igjen for å skape gode rammer for musikkskapere, for eksempel gjennom opphavsretten, som gir både verdighet og salt til maten til musikkskapere, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono i en pressemelding.

Tono er et non-profitt samvirkeforetak siftet i 1928, som eies og styres av medlemmene som er komponister, låtskrivere, tekstforfatter og musikkforlag. Det er Tono som forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring.