- Høsten vil alltid være full av deilige strikkegensere og jakker. Tidligere har det vært jakker som nesten har gått helt ned til gulvet, men nå har lengden krøpet litt opp, forteller stylist og makeupartist Maria Helløy Schistad.

Nå skal jakkene være litt kortere, men du skal fortsatt ha den solide, gode strikken. Buksene skal være smale, rette i beina og ha litt knappere lengde.

- Det er fordi skoene kryper lenger opp også. Vi ser mer skoletter og støvletter, og de har blitt litt spissere. Skoene skal vises.

Vis frem formene

Generelt har klærne fått en litt mer feminin twist i år, det er mer fasong på klærne igjen.

- Det er 60-talls inspirerte snitt på veldig mye, som f.eks. kjoler med rund hals som har en tydelig markering i midjen. Og en av fargene som er stor i høst er rødt. Det er også mye grønt, blått og de klare fargene som gjelder, i tillegg til de klassiske høstfargene som er grått, sand, offwhite og svart, sier Schistad.

Høy hals

Pologenseren er tilbake, såkalt turtleneck, og den sees også på kjoler. Det skal fortsatt være store strikkeplagg, men nå altså gjerne med høy hals. Det er mye fokus på vinterkulda, plaggene skal varme.

Behold kåpa, men bruk belte

- I fjor var kåpene veldig oversized, og det kan de fortsatt være, men da skal du helst ha et belte i midjen. Dersom du har en kåpe uten belte, kan du hente en beltevariant fra noe annet. Det viktige er at midjen markeres. Kragen skal være pen, gjerne med noen detaljer. Skuldrene er også mer definerte i år, sier stylisten som anbefaler folk å investere i en pen kåpe denne høsten.

- Kåpen er et viktig basisplagg, og gjerne med et par gode skoletter eller støvletter, dersom du ønsker det. Veskene skal være litt mer firkantede, og langt tydeligere i formen. Og du skal ikke ha den cross over, det er et veldig norsk fenomen. Du skal ha den på armen, eller trekke den mot skulderen, derfor er mange av lenkene veldig korte. Det er ingen lenger sør i Europa som bruker veskene cross over, forteller Schistad.

Preppy stil

- Det er utrolig hva du kan få ut av en fin blazer. Bruk den gjerne til et par jeans med en fin T-skjorte under, eller velg et par pene bukser for en mer preppy stil. Begge deler er veldig riktig i år, det slår aldri feil. Det har vært en androgyn stil så lenge, derfor er det så fint at vi kan vise litt former igjen.

Mer tilbehør for gutta

Armbånd, skjerf og belter finnes i utallige varianter. Detaljene er viktige for herremoten nå. Det er mer farger og mønster på slips og annet tilbehør denne høsten.

- Den preppy stilen vi har sett på herremoten i sommer fortsetter, men nå får vi den i form av en grov blazer, eller en lett ullblazer. De brukes gjerne over en genser. Det har kommet litt mer farger som f.eks. sennepsgult og vinrødt, og det er ikke lenger bare grått og blått. Pene sko er viktig, sier Julie Krogseth Berg hos motehuset Bogart Cosmo.

Minimalisme og teatralsk

Stilen er minimalistisk, ren og pen, ifølge El Ri som er lærer ved Makeup&Styling ved Norsk Fotofagskole.

- Det skal være rene linjer, men gjerne med noen spennende detaljer. Asymmetri i en ensfarget tone er utbredt, men det skal helst skje noe i plagget, i selve skjæringen. Vi ser en teatralsk retning, litt Shakespeare-inspirerte plagg, kanskje spesielt i materialvalget som gjerne er fløyel og velour. Dobbeltspente, tunge kjoler, og lange aftenkjoler med metalliske detaljer er å se.

Lek med tilbehøret

Det er mye fokus på midjen i år, og der går det an å leke litt med flere alternativer.

- Det trenger ikke være et belte, bruk gjerne et skjerf i midjen, eller et silkebånd, et slips eller du kan flette dine egne bånd. Når det gjelder farger har du selvsagt de tradisjonelle jordfargene. Men vi ser også at de klassiske 60-talls fargene er viktige, retro og vintagemoten er med oss fortsatt både i mønster og fargevalg. Militærgrønt er det mye av denne høsten. Fuskepels og fjær kommer for fullt. Ullkvaliteter, tweed og fiskebeinsmønster er det også mye av.

- Smaragdgrønt er en viktig farge, den er fin å ha som en detalj til det grå, svarte eller brune.

- Det er mye rutete plagg å i år, og det er en del blomster. Det er ikke så oversized denne høsten, og det er en stor skala av grønnfarger. Vi ser i det hele tatt mye brente farger som sennepsgult og terrakottabrunt. Og buksene blir kortere og kortere. Det har snart blitt en ny standard, at buksene er korte om høsten, sier stylist Charlotte de Stäel.

Preppy stil: En pen blazer kan brukes til det meste og er en god investering denne høste, mener stylist Maria Helløy Schistad. Foto: Annemona Grann
Ulljakker: Lange ulljakker er fortsatt aktuelt, men de er litt kortere i år. Vesken er gjerne firkantet. Foto: Annemona Grann
Strikk: Gensere, gjerne med litt høy hals, er aktuelt både til skjørt og bukser, i følge stylist Maria Helløy Schistad Foto: Annemona Grann
Rødt: Det er mer farger å se denne høsten, blant annet rødt. Foto: Annemona Grann
Pen kåpe: Dersom du skal kjøpe et plagg denne høsten, så gå for en pen kåpe, gjerne med et belte i livet, anbefaler stylist Maria Helløy Schistad. Foto: Annemona Grann
Varm mote: Ullplagg og en litt preppy stil er det mye av denne sesongen. Tweed, ruter og strikk er å se overalt. Foto: Annemona Grann
På skattejakt: Stylistene Charlotte de Stäel og El Ri leter frem klær på Fretex som representerer årets høstmote. Anledningen er moteshow i forbindelse med Gjenbruksdagen på Torvet i Trondheim lørdag 23. august. Foto: Annemona Grann