I en serie på ni bøker gir han liv til norgeshistoriens mest dramatiske hendelse.

– I Europa døde 25 millioner mennesker under svartedauden. I Norge, som hadde om lag 300.000 innbyggere, ble befolkningen halvert. Andre verdenskrig blir bare et pust i sammenligning, sier Willy Ustad (68).

Han har brukt fem-seks år på å skrive serien. Alle ni bøkene er levert forlaget. De tre første bindene er ute for salg. De neste tre kommer rundt nyttår, mens de tre siste bøkene i serien blir utgitt i løpet av sommeren 2015.

Mye oppmerksomhet

– Jeg har slitt ut flere konsulenter i Cappelen Damm gjennom disse årene, men er veldig fornøyd resultatet og de rådene jeg har fått underveis, sier Ustad.

Han formidler gjerne innholdet i en blogg skrevet av forlagets redaktør for skjønnlitteratur som har hevdet at «Sagaen om Eyvind Bolt» er å sammenligne med suksessen til serien om «Morgan Kane».

At forlaget satser stort på serien er reklamekampanjen i forkant av serien et bevis for. Store annonser i aviser og magasiner. I siste utgave av «Illustrert vitenskap» er det en helsides annonse som Ustad med en viss stolthet viser frem.

Kringsatt av fiender

Eyvind Bolt er ung, sterk og eneste arving til en stor slektsgård. Han er kringsatt av fiender, mens kvinnene slåss om hans gunst. Som eneste arving til en storgård har Eyvind Bolt en lysende fremtid. Men da han nekter å bøye seg for Kirkens krav, ønsker den mektige biskop Armand ham død.

Eyvind flykter til fjells. Mens han er på tjuvjakt treffer han en kvinne som er like god med buen som ham selv. Eyvind kan ikke ta blikket fra henne. Han får ikke vite hvem hun er eller hva hun heter. Da hun går sin vei, tror Eyvind at han aldri vil se henne igjen. Biskopens menn er etter ham, og samtidig er en enda farligere fiende på vei. Året er 1349. Svartedauden har kommet til landet...

Starter i Orkanger

Willy Ustad forteller at handlingen utspiller seg i Trøndelag. Det hele starter i Orkanger. Videre ut i sagaen er Nidaros, Verdal, Inderøy, Egge og ikke minst Verran viktige arenaer for handlingen.

– Ettersom handlingen er lagt til Trøndelag, ser jeg ingen vits i å lansere bokserien i Oslo. Isteden har jeg valgt Steinkjer, sier Ustad.

Altomfattende

Han fremholder at det som skjedde under svartedauden er så altomfattende og så dramatisk at det slett ikke er mangel på stoff til å fylle mange spenningsromaner. Storfolk sto mot småfolk. Prestene gjorde en heltemodig innsats, men Kirken som institusjon brukte anledningen til å sikre seg makt og rikdom.

– Sagaen skildrer Eyvind Bolts kamp for å få tilbake det som er stjålet og tatt fra ham. Han slåss for livet. Han slåss fro arven, oppsummerer Willy Ustad.