Men stortingsflertallet mener en sterk allmennkringkaster er viktig. Det viser en spørrerunde Aftenposten har gjort.

Trine Skei Grande, leder i Venstre:

- NRK må ha mulighet til å fungere som et normalt mediehus, samtidig må de ha noen begrensninger så de ikke utkonkurrerer det som finnes av bredde. Det er verre når NRK lager forretningsplattformer som er på siden av det de skal, enn at de gir oss nyheter på ulike plattformer.

- Hvor viktig er det at vi har en allmennkringkaster?

- En allmennkringkaster som kan utfordre og tilstrebe objektivitet, er viktig i seg selv. I USA kan man for eksempel velge kanal ut fra hvilken oppfatning du har fra før, derfor trenger vi en allmennkringkaster som kan utfordre oss.

- Tror du at Solberg-regjeringen kan rasere NRK?

Nei, de må ha Stortinget med seg og rollen som allmennkringkaster har stått støtt lenge. Jeg tror ikke at kulturministeren er så dum at hun ryker på et nederlag i Stortinget om dette.

Svein Harberg (H), leder av kulturkomiteen:

- Jeg er ikke sikker på om NRKs rett til å konkurrere med de kommersielle bør reduseres. Men det kan være vi skal se på hvordan de kan være en leverandør til fri benyttelse for de andre, for eksempel ved å linke til andres nyheter slik at NRKs posisjon blir brukt til å vise helheten.

- Du syns altså ikke at NRK skal fratas retten til å lage egen nettavis?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er i det øyeblikk NRK blir en utfordring for Medie-Norge på ellers like vilkår, at det blir et problem.

- Bør NRK fristilles fra Kulturdepartementet som egen stiftelse?

- Det syns jeg er en spennende tanke.

Ib Thomsen (Frp), medlem av kulturkomiteen:

- Man bør gå igjennom NRK-plakaten og se om de fyller allmennkringkastingsprofilen i sin helhet.

- Bør NRK for eksempel få lage gratis nettavis når mange konkurrenter må ta seg betalt?

- Jeg vil ikke si at dette skal reguleres nå. Men man bør se på dette når man vet at lokalaviser landet rundt må ta seg betalt.

- Hvor viktig er det at vi har en allmennkringkaster?

- Alle ser at NRK er et dyktig mediehus som de fleste vil at skal bestå. Jeg er imidlertid ikke sikker på at det blir som i dag, men tilpasse behovet. Vi ser at NRK har mange programmer som er like som de kommersielle, som for eksempel reality- og sjekkeprogrammer.

- Bør NRK organiseres om en egen stiftelse, med mer avstand til kulturministeren?

- En stiftelse høres fornuftig ut. Jo mer avstand, jo bedre.

Arild Grande (Ap), medlem av kulturkomiteen:

- Erfaringen fra land som har en allmennkringkaster, er at de også har et sterkt mediemangfold. Så svaret på om NRK bør få konkurrere med de kommersielle er ja. Når det er sagt, kan NRK gjør en bedre jobb med å linke til andre mediehus. Den store utfordringen for mediebransjen i Norge er at giganter som Facebook og Google tar markedsandeler.

- Hvor tett på departementet bør NRK være?

- Styret kan opptre mer uavhengig som stiftelse hvis statsråden blir for klåfingret eller prøver å strupe økonomien.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF), medlem av kulturkomiteen:

- Jeg tror det er en forutsetning at vi har en sterk allmennkringkaster i Norge, ikke minstnår det gjelder konkurransen. Samtidig som at vi selvfølgelig har et marked for de kommersielle aktørene.

- NRK bør få lage en avis på nettet om de vil det. Dette handler om at NRK også kan bli bedre. Jeg tror heller på et samarbeid mellom aktørene, enn å begrense NRK.

- Bør NRK bli en stiftelse med avstand til NRK?

- Jeg er åpen for å diskutere dette. Jeg tror det er viktig at det blir en armlengdes avstand.