Hearthstone ( iOS)

Har Blizzard Entertainment noensinne gitt ut et middelmådig produkt? Nei, men når det digitale kortspillet «Hearthstone» først ble annonsert så var det mange som undret seg over selskapets prioriteringer. Skulle gjengen bak «World of Warcraft», «Diablo» og «Starcraft» kaste seg på free-2-play -bølgen med sine irriterende mikrotransaksjoner og påtrengende meldinger om å kjøpe, kjøpe, kjøpe, kjøpe?

Vi skulle selvsagt ha visst bedre. «Hearthstone» er riktignok helt gratis, men i motsetning til 99% av alle andre free-2-play -spill så slipper du irriterende  meldinger om å kjøpe. Dette er faktisk noe så sjeldent som et spill av skyhøy kvalitet der du kan spille uten å måtte bruke en eneste krone - og det uten at du føler at du går glipp av noe. Og hva underholdningsverdien angår; «Hearthstone» er kanskje det beste spillet på App Store - uansett sjanger. «Hearthstone» er rett og slett et fantastisk godt spill.

Swing Copters (iOS / Android)

Er virkelig «Swing Copters» et av årets beste spill? Nei, kanskje ikke, men Dong Nguyend nye prosjekt er i likhet med «Flappy Bird» et spill som allerede har blitt kopiert et hundretalls ganger. Det som gjør at Nguyens skiller seg ut fra alle andre spillmakere på App Store og Android Play er at han ikke bare stjeler gamle spilltriks, men han klarer på et bemerkelsesverdig vis å gjøre dem til sine egne.  «Swing Copters» er et ubarmhjertig vanskelig spill. Faktisk så vanskelig at du til tider tar deg i å undre om det hele ikke bare er en ondsinnet spøk. Det er det ikke. Noe du selv forstår når du endelig har mestret de millimeterpresise styringsmekanismene som Nguyen har gjort til sin spesialitet.

Monument Valley (iOS / Android)

Om du kjenner til den nederlandske kunstneren M.C. Escher sine arbeider så vil «Monument Valley» ringe flere bjeller for deg. Tilsynelatende umulige perspektiver og 3D-verdener som utgjør en surrealistisk spillopplevelse helt utenom det vanlige. Formålet med spillet er å styre en bortkommen prinsesse gjennom en rekke arkitektoniske umuligheter. Spillet er på ingen måte spesielt vanskelig eller utfordrende, men det er til gjengjeld usedvanlig vakkert.

Thomas was alone ( iOS / Android)

En liten genistrek av et spill. I utgangspunktet et skikkelig gammeldags plattformspill, men det tar ikke mange minuttene før du oppdager at «Thomas was alone» er så mye mer enn bare et spill. Med sin minimalistiske grafikk klarer spillet å ta opp temaer som ensomhet, ambisjoner, sjalusi, triumf og desperasjon. Et lite kunstverk i spillformat.

Dungeon Gems (iOS / Android)

«Puzzle & Dragons» kickstartet hele sjangeren ( fortsatt ikke tilgjengelig i Norge), men «Dungeon Gems» fra utskjelte Gameloft er faktisk på alle mulige måter et bedre spill. Denne sjangeren er vanskelig å klassifisere, men som best kan oppsummeres med følgende begrep: «Pokémon-møter-Bejeweled». Du matcher altså krystaller ( gems) mens du samtidig bekjemper monstre i øverste halvdel av spillvinduet. Dette er faktisk langt lettere enn hva det høres ut som og er utrolig vanedannende. Vi har spilt de fleste spill i denne sjangeren og «Dungeon Gems» er etter vår mening det beste av dem alle ( vi snakker et hundretalls titler her).

Monster Hunter Freedom Unite ( iOS)

Oh, boy! Med unntak av de to spillene i «Baldur's Gate» -serien ( som også er tilgjengelig på iPad) så er «Monster Hunter Freedom Unite» det største spillet på App Store akkurat nå. Opprinnelig utgitt til Sonys PSP-konsoll og en enorm suksess i Japan. Merkelig nok så fungerer spillet rimelig OK på en iPad. Alt innhold fra originalversjonen er beholdt og om du noen gang har ønsket deg en «voksen» versjon av «Pokémon» kombinert med «Diablo» så er «Monster Hunter Freedom Unite» det nærmeste du kommer.

Bioshock ( kun iPad)

Ikke bare det beste spillet for Xbox 360 fra 2007, men et av de beste videospill noensinne. «Bioshock» har vunnet flere priser enn de fleste av oss klarer å telle til. Et eventyr helt uten sidestykke i spilluniverset. Spillet fikk en oppfølger i 2010 og trilogien ble avsluttet i fjor med «Bioshock Infinite». Som en blanding av metafiksjon, skytespill og rollespill står «Bioshock» til en soleklar sekser på terningen. Dessverre så er ikke den berøringssensitive skjermen på en iPad noen god erstatning for en skikkelig håndkontroll, så selve spillmekanisk så er iPad-opplevelsen et stykke unna Xbox -opplevelsen. Historien er den samme så bare det gjør at spillet automatisk kommer med på denne listen.

Bubble Witch Saga 2 ( iOS / Android)

King gjør det igjen. «Candy Crush Saga» er i skrivende stund et av historiens mest suksessfulle mobilspill. «Bubble Witch Saga 2» ser ikke ut til å gjøre det like bra, men det gjør det på ingen måte til et dårligere spill - bare et litt annerledes. Greia med «Bubble Witch Saga 2» er at det ikke er like umiddelbart fengende eller enkelt som forgjengeren. Men gi det litt mer tid ( vi snakker om fem minutter ekstra her) og du kommer til å elske denne også.

Ingress (iOS / Android)

Et merkelig spill der du aldri helt er sikker på hva som er «spill» og hva som er virkelighet. Uten tvil det beste «meta-spillet» for nettbrett og mobiltelefoner. «Ingress» bryter stadig ut av den «tredje veggen» og kommuniserer direkte med deg som privatperson.  Ingress gjør den virkelige verden om til et landskap av globalt og mystisk spill, fylt med intrige og konkurranse. Fremtiden står på spill. Og du må velge side.

Uten tvil et av de mest særegne ( og kanskje mest skremmende) spill du kan finne på App Store og Google Play.

Blek (iOS)

Det er nesten umulig å beskrive «Blek» i ord, men det øyeblikket du starter spillet så skjønner du hva du skal gjøre. Et minimalistisk spill som henter inspirasjon fra japansk kalligrafi og den tyske  bauhaus-bevegelsen fra 1920 -og 1930 -tallet. Kort fortalt så tegner du en strek på skjermen som snirkler seg fram på skjermen mens du skal fjerne fargeklatter samtidig som du skal unngå svart prikker. Sært, søtt og snålt.

VVVVVVV (iOS)

Spill som «Battletoads», «Dark Souls» og «Super Meat Boy» dukker ofte opp på lister over Verdens Vanskeligste Spill. For vår egen del så vil vi også inkludere Terry Cavenaghs «VVVVVV» på listen. Et nådeløst plattformspill der du styrer et lite pixel-menneske gjennom umenneskelige prøvelser. Men i likhet med de tre nevnte spillene så får du en utrolig tilfredsstillelse når du endelig har mestret noen av de djevelske fellene som spillet setter for deg.

Dragon Quest IV: Chapters of the Chosen / Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King ( iOS / Android)

Helt til slutt tar vi med disse to RPG-klassikerne fra Square Enix som begge dukket opp for iOS og Android tidligere i år. «Dragon Quest IV: Chapters of the Chosen» ble opprinnelig utgitt for Nintenos NES-konsoll i 1990, senere for Playstation i 2001 og for Nintendo DS i 2008.

«Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King utkom først for Playstation 2 i 2004. iOS og Android -versjonene av dette spillet er nå de eneste versjonene som er tilgjengelige.

Felles for begge spillene er at de faller innenfor det tradisjonelle japanske rollespilluniverset. Begge to ansees som klassikere, men bare sistnevnte er verdt å kjøpe på mobil / nettbrett med mindre du har en gammel PS2 i huset og klarer å spore opp spillet i brukthyllene til GameStop.

«Dragon Quest IV: Chapters of the Chosen» burde være lett å finne på Nintendo DS.

Når alt dette er sagt så må det også nevnes at om du ikke har tilgang til noen av disse versjonene så er Android og iOS -versjonene likevel et «must» om du liker JRPG-sjangeren. Det er ikke uten grunn Dragon Quest -serien står så høyt i kurs i Japan ( og hos vestlige rollespill-fans). Serien teller nå totalt ti spill i «hovedserien» og nummer IV og VIII som nå er tilgjengelig for Android og iOS er faktisk to av de aller beste.  At prislappen er litt tung å svelge og at kontrollmekanismene tar litt tid å venne seg til er likevel bare en fartsdump på veien til to av de beste rollespill-opplevelsene som er laget.

Denne listen er satt sammen av mobil -og nettbrett -favorittene til Adresseavisens spillredaksjon som består av Jonas Ravn, Steinar Åsheim og Frode Singsaas i tillegg til l innspill fra  leserne.