Advokat Espen Komnæs, som representerer saksøkerne, var ikke nådig i karakteristikken av kunstnerens avtalebrudd med instituttet som skulle fremme og selge hans egen kunst, skriver Aftenposten.

Komnæs har ikke fremmet noen konkret erstatningssum overfor retten, men foreløpige beregninger skal vise at tapet for klientene er på ca. 23 millioner kroner.

20. desember 2009 inngikk The Nerdrum Institutt og samarbeidspartnerne Kjell Wenstad, Bjørn Li og Allis Helleland en tiårig avtale med Nerdrum. Avtalen skulle gi kunstneren mer tid til å konsentrere seg om å male, mens instituttet skulle omsette kunst mot 50 prosent i provisjon.

Men allerede i november 2011 skal partnerne i instituttet ha fått en e-post der det fremgikk at Nerdlrum ikke lenger ville samarbeide med dem.

Forsøkte aldri forhandlinger

I januar 2012 ble saken kjent for offentligheten gjennom et oppslag i Dagens Næringsliv.

- Nerdrums opptreden var illojal og krendende, sa Komnæs da han startet sin sakfremlegging for retten.

Han la vekt på at avtalen ikke kunne sies opp, og at kunstneren aldri forsøkte å forhandle eller komme til enighet før kontrakten brått ble avsluttet.

- Han fulgte ingen av de normer man bruker når man har et standpunkt å forfekte, men bare avviklet det hele uten oppsigelses- eller oppholdstid, sa advokaten om avtalen som skulle løpe helt til 2019.

Komnæs hevdet også at kunstneren istedenfor å forhandle, hadde meddelt motparten avtalebruddet gjennom en e-post til Dagens Næringsliv.

- Forledet inn i avtale

Advokaten avviste motpartens påstand i et sluttinnlegg til retten om at Nerdrum var blitt "forledet inn i en avtale han ikke forsto rekkevidden av".

-  Mine klienter har aldri hatt noen grunn til å tro at Nerdrum, som tidligere har solgt kunst i 100-millionersklassen, ikke hadde oversikt over det forretningsmessige, sa han.

Odd Nerdrum ankom Larvik tingrett flankert av sin kone Turid Spildo og sønnen Øde.

De passerte en liten skokk av journalister og fotografer uten å si et ord, og ble fulgt hele veien til sitteplassene inne i rettssalen mens kameraer klikket og blitser knitret.

- Nå holder det vel, sa Spildo til fotografene da hun og kunstneren, åpenbart brydd av presseoppbudet, hadde satt seg ned.

Dømt for skattesvik

Odd Nerdrum har de siste årene vært involvert i flere rettssaker. Han ble tidligere i år dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grovt skattesvik. Åtte måneder av straffen er gjort betinget. Nerdrum har anket til Høyesterett, og ber om at hele dommen gjøres betinget.

Nedrum saksøkte også Skatt Øst for å ha blitt etterlignet og pålagt å skatte av 14 millioner kroner for inntektsårene 1998 til 2002. Denne saken tapte han både i tingretten og lagmannsretten, og Høyesterett har avvist å behandle søksmålet.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Larvik tingrett.