Festivalarrangør Rita Abrahamsen har rukket en grov opptelling etter helgens arrangementer, og er svært fornøyd med oppimot 1300 besøkende på årets jødiske kulturfestival. På forhånd knyttet det seg en god del spenning til antall publikummere på grunn av krigen i Midtøsten. Bekymringene viste seg imidlertid å være grunnløse.

– Vi er veldig glade nå i etterkant av festivalen. Besøket var godt hele veien, blant annet har arrangementene i synagogen har vært fylt til randen, og folk har også respondert bra på bredden i festivaltilbudet, forteller Abrahamsen.

Hun forteller om begeistrede tilbakemeldinger, og at folk spesielt fremhever et godt sammensatt festivalprogram.

– De bruker ord som imponerende og interessant, noe som selvsagt er veldig hyggelig. Vi forsøker å lage en variert festival, med mat for både hode og sanser.

Risikosport og økt vakthold

Abrahamsen har også selv vært med på å lage jødisk mat under festivalen, i tillegg til å koordinere avviklingen av alle de ulike arrangementene. Jødisk Kulturfestival har satset på både forestillinger, konserter, foredrag og debatter.

– Noe av programmet planlegges ut fra personlige interesser, og da er det alltid spennende om det slår an hos publikum også. Jeg var særlig spent på korkonserten og bokbadet som begge var på dagtid, men folk kom! Vi har ikke hatt mye forhåndssalg unntatt til klezmerbandet, men arrangementene ble fylt opp likevel. Det er for øvrig risikosport å hyre inn et så stort band som Budapest Klezmer Band, men konserten ble festivalens høydare, mener Abrahamsen.

I forkant av festivalen ble et hakekors risset inn i en dør ved Trøndelag Teater, noe Abrahamsen beklaget, men ikke ville fokusere på. Vaktholdet ble styrket på årets festival fordi et større antall besøkende var forventet i synagogen.

– Flere mennesker skulle sluses inn og ut, men det fungerte utmerket. Vi opplevde ingen negative hendelser mens festivalen pågikk, og på teateret var det stappfulle hus på våre forestillinger både lørdag og søndag.

Mangfoldig arrangement

Abrahamsen mener uforutsette ting hører med til det å arrangere en festival.

– Mye skjer på en gang, og vi står i spagaten mens det holder på. Plutselig har vi ikke nok notestativer, og frivillige er på feil sted. For hvert år får vi litt mer oversikt, selv om det var tilløp til panikk da vi manglet noe teknisk utstyr til en av konsertene, ler hun.

– Det skal litt til for å avvikle en festival som denne. Marginene er tighte, det er henting og bringing, plutselig mangler det folk, men det er noe sjarmerende med det også. Ting kan alltids gjøres annerledes, men det viktigste er at folk kommer og deltar.

Den jødiske kulturen beskriver Abrahamsen som mangfoldig og preget av ulike tradisjoner. I år har fokuset vært på jiddisch eller østjødisk kultur, med forbindelser til Russland, Polen og Tyskland.

– Du har det mollstemte og gleden i samme pust, som kommer til uttrykk i både musikk, litteratur og humor. Under årets festival har vi erfart at synagogen egner seg godt som konsertarena, og logistisk sett har vi lært mye å ta med oss i planleggingen av neste års kulturfestival, sier Rita Abrahamsen.