Prisen er den gjeveste på filmfestivalen, og ble tildelt etter stemmer fra publikum, skriver Aftenposten.

De siste seks årene har tre av filmene som fikk publikumsprisen i Toronto endt opp med Oscar-pris for årets beste film. Det skjedde med Slumdog Millionaire fra 2008, Kongens tale fra 2010) og 12 years a slave fra 2013.

Toronto-festivalen er Nord-Amerikas viktigste, og liker å omtale seg selv som "festivalen som lager Oscar-vinnere". De syv siste Oscar-vinnerne for beste film har vært i festivalprogrammet i den canadiske byen.

Het Oscar-kandidat

En rekke internasjonale filmkommentatorer har allerede spådd at nordmannens film kan gå helt til topps i neste års Oscar-race. Filmen er laget med et budsjett på 50 millioner dollar, og ble filmet i sin helhet i London i fjor høst med stjerner som Benedict Cumberbatch og Keira Knightley på rollelisten.

Stemmegivningen i Toronto skjer ved at publikum legger igjen billettene de ønsker å stemme på ibokser på vei ut av kinolokalet, eller stemmer med et unikt billettnummer på nettet.

- Har laget en ekstraordinær film

Den amerikanske filmkritikeren Roger Friedman skriver i sin blogg showbiz411.com, at The Imitation Game troner øverst på hans Oscar-liste.

«Morten Tyldum er en pen norsk regissør med bustete blondt hår. Jeg ønsket å kalle ham Morty, spøkefullt på New York-vis. Men etter å ha sett hans film The Imitation Game er det ikke noe å spøke med i det hele tatt. Tyldum har laget en ekstraordinær film», skriver Friedman.

Han spår at vi kommer til å se mye til nordmannen ut over høsten og vinteren når han etter hvert skal akseptere nominasjoner og priser.

Anne Thompson i det anerkjente filmnettstedet IndieWire uttaler til Aftenposten i Toronto at det er stor sjanse for at Tyldums film «kommer til å gå hele veien» og vinne Oscar for beste film neste år.

I en artikkel på nettstedet lister hun opp åtte grunner til at The Imitation Game og The Theory of Everything fra regissør James Marsh er de største Oscar-rivalene akkurat nå.

Basert på sann historie

The Imitation Game forteller historien om matematikeren og kryptografen Alan Turing, som knekte nazistenes Enigma-kode under 2. verdenskrig.

I filmen følger vi hans team i bestrebelsene på å bygge en avansert superdatamaskin som til slutt klarer å bryte den avanserte krypteringen til tyskerne. Knightley spiller den kvinnelige kollegaen Joan Clarke, som også inngikk giftemål med Turing.

Straffet for sin homofili

Historikere har anslått at krigen mot Adolf Hitler og hans nazi-Tyskland ble forkortet med to år, og at 14 millioner menneskeliv ble spart, som følge av matematikerens innsats. Winston Churchill skal ha uttalt at Turing gjorde den største enkeltinnsats av noe menneske, for å få slutt på 2. verdenskrig.

Turing var skaphomofil på en tid da homofili var kriminelt i Storbritannia. På 1950-tallet ble han avslørt og straffet. Han fikk valget mellom fengsel og hormonell kastrering, og valgte det siste. I 1954 tok han sitt eget liv.

Først i desember 2013 ble Turing gitt en kongelig benådning av den britiske dronningen.

Tyldum fikk velge fra øverste hylle når det gjaldt å plukke stab og skuespillere til filmen. F.v: Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch og Allen Leech. Foto: Jack English/SF Norge/Weinstein Company