Liam Neeson ble gjenfødt som actionhelt i 2008s kanskje mest overraskende megahit, kidnappingsdramaet «Taken». Filmen om en pensjonert CIA-agent som opplever at datteren blir kidnappet på ferie i Paris, var intens, velgjort thriller, som sørget for flere lignende roller for Neeson, gjerne i litt dårligere filmer. I påvente av neste års «Taken 3» møter vi han her som ex-politimann i New York som hyres av pårørende for å etterforske seriekidnappere med hang til å drepe sine ofre.

«A Walk Among The Tombstones» er basert på en krimroman av Lawrence Block. Det er godt mulig boka fungerer bedre. Som film blir historiens spekulative og plotdrevne bruk av ondskap og vold for å strekke spenningskurven for dårlig integrert i dramaet. Skurkene er onde karikaturer og personene som kunne vært interessante reduseres til brikker i et søkt spill.

Filmen starter intenst, effektivt og gruvekkende. Foruten skuespillertyngden til Neeson vinner filmen på unge Astro i rollen som farget, ung, foreldreløs og gatesmart tenåring påtrengende opptatt av litterære privatdetektiver som Sam Spade og Philip Marlowe. Dessverre velger regissør Scott Frank å gjennomgående ofre filmens mest menneskelige trekk til fordel for utspekulert ondskap.

Filmen utspiller seg på 90-tallet. Det er fascinerende å møte en nær fortid hvor internett og smarttelefoner ennå ikke dominerer hverdagen. Koblingen mot hovedpersonens alkoholisme og 12-trinns behandlingsprogram er langt dårligere forløst, og tilfører bare hul patos til filmens problematiske finale med grotesk ekstraomgang.

Mer kidnapping: Liam Neeson har blitt mannen de ringer til når noen kidnappes på film. «A Walk Among The Tombstones» er ikke verdt løsepengene ifølge vår anmelder. Foto: Atsushi Nishijima