Jenshus har skrevet et Facebook-innlegg der hun oppfordrer sine musikerkolleger til boikott av Norwegian, ifølge NRK Kulturnytt, som var de som først omtalte saken.

- Jeg vil oppfordre felles medmusikanter til å velge et annet flyselskap enn Norwegian når de flyr med instrumenter, sier Jenshus til NRK.

Bakgrunnen er at hun og flere andre har opplevd at flyselskapets personale er lite hensynsfull når det musikernes instrumenter.

Jenshus får støtte fra Sambandet-gitarist Skjalg Raaen.

- Personell på flyet har tatt instrumenter for flerfoldige ti tusen kroner og slengt dem ned i bagasjesjakta, sier Raaen til NRK.

På sin Facebook-side presierer gitaristen at han ikke oppfordrer til boikott, men at han personlig velger å fly med andre selskap så fremt det er praktisk mulig.

- Handler om respekt

- Hovedproblemer er uforutsigbarheten. Det er litt tilfeldig hvem man treffer på i flyselskapene. Det må være konsekvent hva som tillates, slik at man kan forholde seg til det, sier nestleder i Musikernes fellersorganisasjon, Kristin Haagensen til dagbladet.no

Haagensen understreker at instrumenter er verdifulle gjenstander og viktige arbeidsredskaper for musikerne, ikke noe man bare kan slenge ned i en sjakt.

- Det handler om respekt for musikerne.

Den internasjonale musikerorganisasjonen Fim har lenge jobbet med å få gjennom en lov i EU som skal sikre musikerne bedre rettigheter ombord i fly, sier hun til avisen.

Det skjer ved at flyselskapene skal pålegges å styrke rettighetene til folk som vil ta med seg instrumenter om bord.

- Loven har gått gjennom Europaparlamentet, og skal nå opp i Europarådet. Denne loven har vært i USA siden 2012, så vi håper den går gjennom i Europa også, sier hun.

- Kjøp eget sete til gitaren

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nilsen, sier han synes dette er synd, men mener Norwegians regler er klare og tydelige.

- Vi gjør alt vi kan for at musikere kan ta med seg instrumentene sine om bord. Instrumentene som er innenfor standardmålene for håndbagasje kan ma ta med seg på ordinært vis, og de større instrumentene prøver vi også å få plass til, sier han til Dagbladet.

Han sier det er to alternativer for å sikre instrumentet under flyreisen: Å sende det som spesialbagasje, eller å kjøpe et eget sete til instrumentet.

- Det er også et sikkerhetsaspekt her. Vi kan ikke ha store instrumenter i kabinen. Stort sett opplever vi at dette går veldig bra, fordi vi har et profesjonelt mannskap om bord. Det eneste som prioriteres utover håndbagasje er passasjerer som må ha med seg livsnødvendig medisinks utstyr, sier han

Sambandet-gitarist Skjalg Raaen velger andre selskap enn Norwegian når han skal ut og fly. Foto: LENA KNUTLI