Lørdag åpnet utstillingen som viser forslagene til hvordan minnestedet for 22. juli som planlegges etablert i Tordendskioldparken kan bli.

Rundt 20 tilhørere dukket opp under den første omvisningen blant forslagene.

- Et sted for ettertanke

Noen lurte på om trærne i parken måtte fjernes, og fikk til svar at de fleste forslagene ikke innebærer det. Men det er kjent at en av parkens trær er sykt og uansett vil felles på et tidspunkt. Andre lurte på om det var tenkt på handikaptilrettelegging i forslaget «Mellom steinene» som har store innslag av stein og natur i seg.

- Det er et godt spørsmål. Men det er noe som kommunen må løse om dette forslaget blir vedtatt, svarte formidler Marie Othilie Hundevadt.

- Det bør være litt for alle på et slikt sted, samtidig som det er et minnested for 22. juli. Det bør være et sted for ettertanke, at det er noe mer enn en vanlig park, sa Øystein Gjermshusengen og nevnte Ground Zero i New York som et godt eksempel på det.

- Det var en nasjonal hendelse og alle de store byene bør ha et slikt sted, mente han som hadde sansen for forslaget «Terra Incognita».

Likte steinene

- Det er fint med et minnested, men selve hendelsen 22. juli bør ikke prege for mye. Det må være mer enn et sørgested, mente Sverre Winther og Astrid Røkke som hadde med seg lille Sigrid (fire mnd). De likte godt naturelementene i «Mellom steinene».

-Det er vanskelig å se for seg utifra skissene. Jeg er litt redd for at de skal gjøre for mye også, jeg synes det er rolig og fint sted å sette sånn som det er nå, og slik bør det også være i fortsettelsen, sa Linn Berggård som også likte innslagene av stein og natur i flere av forslagene.

Hun var litt mer skeptisk til det mer minimalistiske «3'09"».

- Jeg synes ikke det har så mye norsk ved seg.

Alle skal få si sin mening

Ingeborg Hjorth er ph.d.-stipendiat ved NTNU og forsker på 22. juli-minnestedsprosessene rundt om i landet i prosjektet «July 22nd and Negotiation of Memory».

- Trondheim kommunes arbeid her skiller seg ut fordi de involverer publikum i så stor grad i utformingen av stedet.

Frem til 30. september skal en rekke skoleklasser få omvisninger i tillegg til de åpne helgeomvisningene.

- Det er viktig å få ungdom i tale, fastslo formidler Hundevadt.

Trondheim kommune vil ha omvisninger i utstillingen i morgen, søndag og neste helg, både lørdag og søndag kl. 14.

Seks forslag

Ett av disse seks forslagene (bla i karusellen over) vil danne grunnlaget for Trondheims minnested etter 22. juli. Nå kan du være med og påvirke kommunens valg. Si din mening i boksen til høyre (under på mobil).

Utstillingen står til 30. september og publikum kan vandre mellom de seks aktuelle forslagene:

Forslag 1, «Vidda»: En hvit vidde brer seg under trærne, og en mast peker mot himmelen og minner om det som ikke bør glemmes.

Forslag 2, «Vev»: Et teppe av glass dekker den åpne plassen i Tordenskioldsparken i forslaget «Vev».

Forslag 3, «Terra Incognita - den hvite plassen»: Hvite flater og hvit betong med inngraverte tekster som byens beboere selv har skrevet.

Forslag 4, «Mellom steinene»: Et stykke røff natur midt i Trondheim skal minne om verdiene som ble forsøkt angrepet 22. juli.

Forslag 5, «Tårefanger»: En stor skulptur mot Kongens gate kan bli publikums portal inn mot minnested for terrorangrepet på Utøya.

 Forslag 6, «3'09"»: Et lydverk som skal spilles én gang i året, den 22. juli, er det sentral elementet i det mest dempede forslaget til minnested.

Marie Othilie Hundevad fortalte om de seks ulike alternativene til minnested i Tordenskioldparken lørdag. Foto: Bård Sande
Linn Berggård studerte forslagene og ville fylle ut innspillsskjemaet som Trondheim kommune har liggende i Tordenskioldsparken nå. Foto: Bård Sande
Øystein Gjermshusengen synes det er viktig at Trondheim får sitt eget minnested for 22. juli. Foto: Bård Sande
Rundt 14-20 personer møtte opp til den første omvisningen i utstillingen lørdag. Det blir også omvisning søndag kl. 14 denne helgen og lørdag og søndag neste helg. Foto: Bård Sande