«Folkemord-fornekter», stod det på en av plakatene som tok imot østerrikske Peter Handke (71) da han spaserte opp trappen til Nathionaltheateret søndag ettermiddag.

Klokken 17 fikk dramatikeren utdelt den internasjonale Ibsenprisen på 2,5 millioner kroner.

Det er Peter Handkes engasjement i konflikten på Balkan som har ført til heftig debatt om det var riktig å gi Handke prisen.

– Det er hårreisende at en mann som åpent har støttet ultranasjonalister og fascister på Balkan får en slik pris. Deres politikk har bidratt til at over 100.000 mennesker er blitt drept, sier forfatter Edin Kadribegovic, en av talspersonene for demonstrantene, til Aftenposten.

Krever at juryen avsettes

Demonstrantene som møtte opp søndag var overveiende fra Bosnia og Kosovo.

Kadribegovic krever at kulturminister Thorhild Widvey griper inn og avsetter Ibsenpris-juryen.

– Det er en skam for Norge at Handke får denne prisen. Det oppfattes som at dette er en pris Norge stiller seg bak, mener forfatteren.

Vil ikke gripe inn

Ibsenprisen er verdens største teaterpris. Prisen er opprettet av den norske regjeringen, og jurymedlemmene plukkes ut av Kulturdepartementet. Kulturminister Thorhild Widvey (H) har tidligere uttalt at hun har registrert at det har vært debatt rundt tildelingen av prisen til Handke.

– Men for meg som kulturminister er det ikke aktuelt å gå inn i debatten. Det er juryen som har ansvaret for tildelingen. Jeg er opptatt av at den armlengdes avstanden vi skal ha mellom politiske og kunstneriske vurderinger, sa Widvey til NTB fredag.

– Vi hadde selvsagt håpet at tildelingen ville vekke oppmerksomhet, men den aggressive tonen fra enkelte kom noe overraskende, sier juryleder Per Boye Hansen til NTB.

Inne i salen tydet den rungende applausen på at teaterpublikummet mener den østerrikske dramatikeren fortjener den æren som nå er tildelt ham.

Handke talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic, og er blitt beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser.