I forrige uke slapp TNT og TSO platen og dvd-en «30th Anniversary 1982-2012 Live in Concert», en dokumentasjon på konsertsamarbeidet i anledning TNTs 30-årsjubileum i juni 2012.

LES ANMELDELSEN: Fullt trøkk fra TNT

Platen debuterte på en 13. plass på Norges offisielle albumliste. Det er TNT-trommis Morten «Diesel» Dahl godt fornøyd med.

- «Tell no tales» lå på førsteplass i 1987, og de fleste utgivelsene våre har vært innom lista, men ingen har så nådd så høyt som dette, sier Dahl, som kaller det artig og inspirerende.

- En mektig opplevelse

På konserten på Clarion Brattøra hadde TNT med seg alle de tre vokalistene fra 1982 og frem til i dag - Dag Ingebrigtsen, Tony Mills og Tony Harnell.

- I 1982 sto vi i slitte dongeriklær og øvde inn «Harley Davidson» i Ilsvikøra, mens TSO spilte i kjole og hvitt i Frimurerlogen. De representerte en helt annen verden, sier Dahl, og fortsetter:

- Å spille den sangen, backet av symfoniorkesteret, var en mektig og spennende opplevelse. At rockeband spiller med store orkestre er en ny tradisjon her til lands. Vi er fornøyde med å være banebrytende i norsk målestokk.

Utfordrende samspill

Dahl sier samarbeidet med TSO fungerte godt og kaller musikerne usedvanlig profesjonelle.

- Et rockeband øver som regel i månedsvis før konsert, symfoniorkestre har ukentlige fremføringer. Men jeg liker å tro at de skjerpet seg litt ekstra da de brynet seg på TNT. Det er nok ikke hver dag de spiller med dobbel basstromme og Marshall-rigg.

Det var samtidig en utfordring å få det til å låte bra, sier Dahl, med skjøre, akustiske instrumenter koblet med et hardtslående rockeband.

- Men det ga definitivt musikken vår en ny dimensjon. Derfor er vi særdeles fornøyd med utgivelsen, sier han.

Vikingkonsept-album på Stiklestad

Samarbeidet var så vellykket at Dahl drømmer om å gjenta bedriften i nær fremtid.

- Personlig har jeg en drøm om å kjøre en ny konsert med TSO på spelområdet på Stiklestad. Der er det en fantastisk scene med plass til alle. Vi kunne ha spilt vikingkonsept-albumet «Knights of the new thunder» fra 1984. Det hadde vært stas, sier Dahl.

- Har du luftet ideen for TSO?

- Nei, jeg lufter det nå. Festningen er også klargjort for konserter. En annen mulighet hadde vært å spille en konsert med orkesteret der.

Jobber mot nye plate

Rundt 2500 publikummere fikk med seg konserten i 2012, som Dahl like etterpå oppsummerte slik: Utsolgt hus, stor stemning og suksess.

Utgivelsen gis ut som en cd-boks med dvd og live-cd, i tillegg til et dobbelt vinylalbum. Den ble utgitt i Japan i vår, i forbindelse med at TNT spilte fire konserter i landet, og er nå ute i resten av verden.

- For meg personlig er det kjempesvært å få være med på å gi ut en dobbel-LP. Det har vi hatt lyst til i alle år. TNT har betydd litt for Trondheim og Norge gjennom 30 år, det har også TSO gjort. På den måten er dette et historisk dokument, mener han.

Fremover vil TNT konsentrere seg om å lage låter til et nytt album.

- Vi ligger femten-tjue år etter Åge og Stones, så det er ingen grunn til å legge opp ennå. I motsetning til innen idrett, så er det ingen aldersgrense innen kunst og kultur, sier Morten «Diesel» Dahl.

Det var fullt trøkk fra start til slutt med energiske musikere som ga fansen alt, og enda litt til, skrev vår anmelder etter konserten på Clarion i juni 2012.