- En stor ære, og vi er svært takknemlige, sa arkitekt og gründer Jørgen Tycho i Massiv Lust da det oslobaserte firmaet i kveld fikk den første Nordiske treprisen.

Den nyetablerte prisen ble delt ut under Forum Holzbau Nordic i Trondheim. Selskapet får prisen fordi produksjonen deres bidrar til at det bygges mer i tre i Norden, mener juryen.

- Miljøvennlige

- De er unge entreprenører som har satset på massiv treproduksjon. Bedriften har bygget opp en fabrikk for prefabrikkering, der det lages produkter som trenger større konkurranse i markedet, sa ordfører Vesa Juntilla i foreningen Nordiske Trebyer under utdelingen.

Han sa videre at mottakere av prisen gjennom sine arbeider skal reflektere positive fremtidige miljø- og klimakonsekvenser.

- Det gjør Massiv Lust, sa Juntilla.

- Tre nøkkelkomponent

I takketalen svarte Jørgen Tycho at det er en tendens til tydelige endringer i arkitekturen i dag, der tre bli mer og mer et nøkkelkomponent.

- Nå er ikke tre lengre bare et karbonlagrer, men også en stabilisator og aktiv medhjelper til et forbedret inneklima og energireduksjon, sa han.

Massiv Lust AS produserer krysslimte massivtre-elementer. De har eget arkitektkontor i Oslo med tre ansatte.

Fremme byutvikling med tre

Den Nordiske treprisen deles ut av foreningen Nordiske Trebyer, et nordisk samarbeid mellom nordiske byer for å fremme moderne byutvikling med trehus.

Prisen gis til kandidater under 40 år fra akademia, næringsliv eller det offentlige. Prisen går til personer eller institusjoner som kan vise til gode prestasjoner innen arkitektur, ingeniørkunst eller teknisk innovasjon med bruk av tre.

Prisen skal deles ut hvert år, og vinneren får en pengesum, diplom og statuett.

Juryen består av representanter fra foreningen Nordiske Trebyer.

Prosjektleder Hans Andrén (f.v.) i foreningen Nordiske byer, prisvinner Jørgen Tycho i Massiv Lust, Johanna Kairi, Holzindustrie Schweighofer GmbH og styreleder Vesa Juntilla i foreningen Nordiske byer. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén