–Vi ønsker å bidra med noe nytt til Trondheim musikkmessig, sier Ragni Nergård, pressesjef for den splitter nye festivalen som går av stabelen 24. - 25. oktober på Rockheim.

I januar i år dukket ideen om en helt ny festival opp på et Facebook-forum, og etter hvert kom både AKKS og Rockheim inn som medarrangører. Kun kvinnelige musikere står på scenen under Feminalen, men Nergård avviser at det er snakk om en kvinnefestival.

– Først og fremst ville vi lage en bra musikkfestival, men vi ønsker samtidig å bidra til en bedre kjønnsbalanse i musikkbransjen, både på og bak scenen.

Bredt program

Feminalen favner bredt sjangermessig, og kan skilte med navn som Razika, Frk. Fryd, Sandra Kolstad og Ida Maria. Sistnevnte har laget et eget bestillingsverk til festivalen, og vil opptre med lokale musikere.

I tillegg til konserter blir det også klubb, fotoutstilling og paneldebatter. Temaene musikkjournalistikk og seksuelle uttrykk i populærmusikken diskuteres av blant andre musikkjournalist Arild Rønsen og burleskdanser og musiker Caroline Andersen.

–Vi ønsker å belyse disse temaene fra ulike ståsteder, og få fram ulike nyanser, understreker Nergård.

I det dokumentariske prosjektet «Vi driver hor» har fotograf Maria Gossè fulgt de to kvinnelige rapperne i bandet KUUK i to måneder. Fotografen har villet dokumentere kvinnelige artister som bryter med forventningene til hva som er akseptabelt og forventet av kvinner i musikkbransjen, og dette arbeidet er blitt til fotoutstillingen som vises på Rockheim under Feminalen. En målsetting med utstillingen er å fremme aksept for flere måter å være kvinne på.

Vil fremheve rollemodeller

Gjennom å fremheve musikk av kvinnelige artister, vil festivalen stimulere til refleksjon.

–Hvor viktig er en musikers kjønn?

–Vi ønsker ikke at det skal være viktig, i den forstand at musikken bør komme først. Likevel ser vi ofte at kvinnelige artister snakkes om på en bestemt måte, og at media gjerne fokuserer på kjønn som et avgjørende element for musikken. Vi ønsker å bidra til at selve musikken settes i fokus, og selv om det er vanskelig å unngå kjønnsfokuset også for en festival som denne, håper vi i det minste å skape økt bevissthet, utdyper Nergård.

–Vi forandrer ikke historien denne helga, men Feminalen vil bidra i en positiv retning. Det er også viktig for oss å nå et yngre publikum, gjennom å vise frem noen gode rollemodeller for neste generasjon musikere.

Feminalen har på bakgrunn av dette fri alder på fredagens konserter, i tillegg til paneldebattene. Håpet er at flere unge jenter stimuleres til å begynne å spille og lage musikk selv.

–På sikt har vi forhåpninger om en normalisering i musikkbransjen, der folk både på, foran og bak scenen skal ha like premisser uansett kjønn, sier pressesjefen.

–Festivalens bakenforliggende fokus er at kvinner er underrepresenterte i musikkbransjen, men vi håper også å tiltrekke oss et bredt publikum med et solid musikalsk program. På Feminalen blir det noe for de fleste!

Debattant: Burleskdanser og musiker Caroline Andersen diskuterer seksuelle uttrykk i populærmusikken under festivalen. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen