Hun avviser at bråket rundt senteret i Namsos er bakgrunn for regjeringens kutter statsstøtten

Vi møter henne etter hun har lagt frem kulturbudsjettet for pressen på Operaen i Oslo. I statsrådens presentasjon av hvilken type kultur regjeringen vil satse på i 2015 og fremover, er det enkelte ord og uttrykk som går igjen. Hun snakker om kulturaktører som er innovative, spenger grenser, jobber hardt og målrettet og får mye ut av sine midler.

Rock City, som mister en tredjedel av sine seks millioner i 2015, og vil stå igjen med null statstøtte i 2016, hører tydelig ikke inn blant disse. Underskudd, krangling, stor utskiftingen av personell og utydelig satsinger har vært gjennomgangsmelodien i de siste årene

Eriksson og Widvey med ulike forklaringer

Widveys regjeringskollega Robert Eriksson sa i Steinkjer tidligere i uka at det ville være vanskelig for statlige myndigheter og regjeringen å bruke skattebetalernes penger, slik situasjonen var i Rock City. Hans henstilling til Namsos og Rock City var: «Rydd opp, få ting på stell, få ting på plass». Dette ble forsterket i intervju med Namdalsavisas nettutgave onsdag, der Ericksson understreker at bråket rundt Rock City er årsaken til at regjeringen kutter bevilgningen.

Men regjeringskollega Widvey benekter at bråket rundt institusjonen er årsaken til at staten nå trekker seg ut. Det er Rock City som institusjon, selve ideen bak senteren, som ikke lenger kvalifiserer til statstøtte. Andre fagmiljøer, andre steder i landet, har gjort Rock City overflødig som statlig institusjon.

Trenger ikke Rock City

– Premissene i budsjettet ble lagt lenge før bråket i sommer, sier Widvey, hun avfeier at den umusikalske støyen rundt senteret er årsaken til at staten trekker seg ut i løpet av det neste året. Når det er opprettet flere regionale kompetansemiljø innenfor de samme musikksjangrene andre steder i landet, har ikke Namsos lenger noen naturlig nasjonal funksjon, mener statsråden.

Rock City mister støtten. For mye bråk, sier Robert Eriksson. Ikke behov for senteret, mener Widvey. Foto: Leif Arne Holme