Handlingen i «Øyevitne» tar tak i et stjålent ømt øyeblikk mellom de to bestekompisene Philip (Axel Gehrken Bøyum) og Henning (Odin Waage). De blir vitner, og dels delaktige i en likvidering går feil. Det tiltenkte offer dreper sine fire attentatmenn. De to tør ikke røpe at de har vært på stedet, av frykt for at folk skal skjønne hva de drev på med i et bortgjemt grustak midt på natta.

Det er utgangspunkt for en intens spenningsserie som dels foregår i det helt store formatet med de fleste av sjangerens klisjétemaer: balkanske gangstere, motorsykkelbanditter, konflikter innad i politiet, korrupsjon, pedofili. Men til dels i det helt lille: To små familier på Mysen, den ene med en engstelig far og den motocross-opphengte sønnen Henning, den andre med stedets lensmann og den skadeskutte fostergutten Phillip.

Det blir komplikasjoner på mange plan når de to guttenes løgner får stadig større konsekvenser både for dem selv og for andre, og enkelte krefter i politiet gjerne ser at etterforskningen havner på ville veier.

Jarl Emsell Larsen er en veteran i spenningssjangeren i norsk tv-drama, med blant annet «Svarte penger, hvite løgner» og «Kodenavn Hunter» de siste årene. Dette er en bedre serie, med godt grep på den ytre spenningen og mer troverdige actionscener. Den balanserer fint mellom gjenkjennelig dagligliv og de mindre realistiske elementene, og fokuserer vel så mye på mer på indre som ytre spenning. Det er fortsatt mulig å finne anstrengte dialoger og unødvendig konstruerte elementer, som når en 16-åring stjeler Vival fra pappa det ene øyeblikket og handler på plata det neste. Men spenningen holder seg, med solide cliffhangere mellom de siste episodene.

Anneke von der Lippe, som lensmannen på Mysen, havner midt i det på det personlige og profesjonelle plan. Det er nyansert person hun skaper utover serien, en erfaren, dominerende politikvinne som er amatør som mor. Hun er ikke den eneste skuespilleren som gjør en fin innsats. Det er naturlig å fremheve de to ferskeste og yngste skuespillerne, Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Hektisk etterforsker: Anneke von der Lippe er god i rollen som lensmann Helen Sikkeland i storsatsingen «Øyevitne». Foto: NRK