Kl 13.00 fredag ettermiddag sto Sean Denham fra Arkeologisk Museum i Stavanger med det endelige bekreftelsen i hendene, en hoftekam av mannen som angivelig ble kastet i brønnen i 1197 under baglernes erobring av borgen.

– Dette er fantastisk! Vi hadde gravd i fire dager og nesten begynt å gi opp håpet. Det var fylt så mye i brønnen av tyskerne under krigen at vi måtte opp med mye stein og avfall at det ble en større jobb enn vi trodde, sier prosjektleder Anna Petersén i Norsk institutt for kulturminneforskning, NIKU.

Fant rygghvirvel i gjørmen

Like før funnet av hoftebeinet trodde arkeologene at de hadde lokalisert skjelettet da en rygghvirvel dukket opp av gjørmen nær bunnen av brønnen. Etter en rask undersøkelse måtte beineksperten Sean Denham konstatere at dette neppe skrev seg fra et menneske og var en del av den store mengden av avfall som var styrtet i den store, kjegleformede brønngropen på borgplatået.

– Men dette levner ingen tvil. Vi har funnet det skjelettet som ble oppdaget under utgravningen av brønnen i 1938, men som aldri ble undersøkt før brønnen ble tildekket. Nå blir det spennende å vente på dateringen av skjelettrestene, sier Anna Petersén.

Mulig kriminell handling

Skjelettet i brønnen ble funnet ca. fem meter under bakkenivå og innunder en svær stein, som arkeologene ikke kunne flytte på, til tross for gode hjelpere og muskelkraft fra Trøndelag Folkemuseum og Thomas Andresen fra Trondheim politidistrikt. Den siste har vært med på hele utgravningen, ettersom brønnen har vært betraktet som et sted for en mulig kriminell handling.

Trolig ligger den så langt som mer enn 800 år tilbake i tid, slik at den neppe er en sak for politi og rettsvesen, men desto mer interessant for historiske fagfolk. Skjelettprøvene vil trolig også kunne si noe om alder, skader, kanskje til og med dødsårsak.

Kastet krigsutstyr i brønnen

Historisk interessant har utgravningen også vært med sine mange funn av gjenstander fra 2. verdenskrig. Tyskerne har kastet mye utstyr i brønnen, muligens under rydding av det militært strategiske borgområdet på slutten av krigen.

En pistol i et skinnfutteral og utstyr til luftvernkanoner samt redskaper som spader, hakker og spett er blant det som er funnet.

Dette vil bli renset og tatt vare på, med tiden kanskje stilt ut på folkemuseet.

Krigsminne: En revolver fra 2. verdenskrig er blant det som ble funnet i brønnen på Sverresborg. Foto: Per Christiansen
Stor jobb: Arkeologene Anna Petersén og Sean Denham har hatt en stri jobb for å komme ned til bunnen av brønnen. Politimannen Thomas Andresen har tatt aktivt del i utgravningen. Foto: Per Christiansen