- Vi er altså mye mindre populære enn disse bartebefengte, snusbrukende, hjemmebrentdrikkende undermenneskene!, utbryter Herman Friele i den nye animerte humorserien «Agent RRR», som i går hadde premiere på TV-Adressa.

Friele i animert form har en sentral rolle i serien, som tar utgangspunkt i popularitetskonkurransen mellom Trondheim og Bergen. Den profilerte erkebergenserens prosjekt er å få knekket koden til trøndernes uovertrufne, folkelige sjarm.

Følg Agent RRR på Facebook

- Godt forhold til Reitan og Lykke

- I tegneserieform er alt tillatt, jeg er helt avslappet til dette, kommenterer den virkelige Friele på telefon fra Bergen. Han mener at humorseriens konflikt mellom de to byene er konstruert og ikke-eksisterende i virkeligheten, og fremhever sine egne meget gode relasjoner til Trond Lykke og Odd Reitan.

Les alle sakene og se alt fra Agent RRR her

Adresseavisens forsøk på å innhente noen trønderhetsende kommentarer faller flatt til jorden.

- Trønderne er meget amiable mennesker, med godt humør og en herlig dialekt. Et veldig hyggelig folkeslag, sier Friele.

Men om han benekter bykampen, innrømmer likevel Friele at han gjerne skulle hatt både Nidarosdomen, Erkebispegården og Stiftsgården i Bergen.

- Jeg liker også veldig godt de staselige storgårdene rundt Trondheim, og skulle gjerne hatt en av dem, for eksempel Ringve, der er det helt herlig. Skjønt, sier bergenseren, som forklarer hemmeligheten bak trønderes folkelige rykte med et positivt lynne, nær og god stemning folk imellom i tillegg til mangel på selvhøytidelighet.

- Det er ikke noe skille mellom høy og lav, men et fint integrert miljø. Du har riktignok Øvre Singsaker, men det er jo mest på humorsiden.

- Konstruert konflikt

På spørsmål om hvorfor bergenserne ikke er like folkelige, svarer Friele at det ikke er snakk om særlige forskjeller.

- Trøndere og bergensere er komplementære til hverandre. Denne konflikten som presenteres i tv-serien er altså konstruert, fastholder den bergenske kaffemagnaten.