Det er en fin høstdag når Adresseavisen møter Astrid Smeplass på en kafé i Trondheim sentrum.

Hun kommer smilende inn på kafeen, og er ikledd en lyseblå genser, sorte bukser og joggesko. Det blonde håret hennes er trukket bak i en hestehale. Rennbyggen har nettopp spilt sin nye sang «2AM» live for første gang på Torvet i Trondheim.

Sjangervending

Smeplass ble kjent gjennom Idol, der hun kom på femteplass. Hennes egenkomponerte låt, «Shattered», solgte til gull på en uke og lå på VG-lista i åtte uker. Artisten har platekontrakt med Universal Music, og har nylig også signert en publishingkontrakt med Sony/ATV. Det gjør henne til en av Europas yngste etablerte låtskrivere.

Hennes nye singel er annerledes enn det vi er vant til, der den beveger seg fra sarte toner og gitar, til en r&b låt med markert synth og innslag av dubstep. Låten ble til i februar, og låtskriveren forteller at det var en lang prosess for å finne riktig produksjon av låten. Hun forteller at den nye singelen er veldig forskjellig fra tidligere sanger, og at hun tror folk er overrasket over hennes sjangervending.

- Den nye låten har noe veldig eget. Den er veldig meg, veldig Astrid, sier sangeren og smiler.

Singelen har fått blandede anmeldelser, der Adresseavisens anmelder ga låten terningkast fire, men Smeplass forteller selv at tilbakemeldingene har gått over all forventning. Hun forklarer at hun først tenkte at låten måtte vokse litt på folk, men at hun har fått masse positiv tilbakemelding som kanskje tilbakeviser dette.

Den typiske pop-jenta

Under Idol markerte 17-åringen seg gjennom gitar og sang, og hun sier selv at hun på den tiden var en typisk gitarjente. Hun forteller at det er mange som trodde hun skulle lage et countryalbum, og at det er en av grunnene til at hun har valgt å ta karrieren en annen retning. Ifølge artisten er «2AM» en god pekepinn på hva fansen vil få fremover, men hun forsikrer om at hun ikke har tenkt til å legge gitaren på hyllen helt enda.

- Jeg kommer alltid til å være gitarjenta. Det er viktig å ikke legge fra seg denne siden.

Artisten jobber for tiden med å skrive flere låter, slik at hun snart kan begynne å tenke i retning av et debutalbum. Det er noe hun gleder seg veldig til. Smeplass og Idol-venninne, Julie Bergan, sin coverduett av Kim Cesarion's «Undressed» har også blitt veldig populær, og hun forteller at man ikke skal se bort fra at hun gjør flere duetter med andre artister.

Drømmer om et internasjonalt gjennombrudd

Låtskriveren tar siste året på videregående som privatist, slik at hun får sjonglert karriere og fritid som hun selv vil.

- Musikken er meg, så den er en stor del av mitt privatliv.

Som artist blir det slik at deler av privatlivet må vike for karrieren, og Smeplass forteller at blant annet russetiden er noe hun ikke får vært med på.

- Det er litt kjipt, men det er sånn det blir. Jeg håper at jeg kan få rulle med vennene mine likevel, sier jenta og ler.

En internasjonal karriere er drømmen, og sangeren er klar på at det er noe hun jobber mot, men at hun vet at det krever mye hard jobbing og at det ikke er noe hun er klar for helt enda. En tur til USA for å jobbe med musikken er noe som kan ligge i kortene for 17-åringen, og hun forteller at hun er villig til å strekke seg langt for å nå de høydene hun vil nå.

Mer i vente

Under NRJ-Awards 2013 ble Smeplass nominert i kategoriene «Årets artist» og «Årets nykommer». Hun var også nominert til «Årets mest lovende artist» i Adresseavisens UtAwards 2014. Artisten klarer foreløpig ikke å forutsi hvordan de neste årene kommer til å bli karrieremessig, men hun skal bruke tiden fremover på å skrive nye låter.

- Fansen kan vente mer nå som jeg er godt i gang. Min nye musikk vil komme fortere enn før.

Rennbyggen har nylig flyttet til Oslo, og skal fortsette å jobbe med musikken der. Smeplass forteller at det er utrolig stas med positiv tilbakemelding, og at det gjør henne motivert til å jobbe enda hardere.

- Jeg vil gjerne leve opp til forventningene, avslutter hun.