Etter at T-Bone Burnett plukket 11 år gamle «Far from any road» som tittellåt på årets beste og mest originale tv-serie, HBOs «True Detective», har interessen for The Handsome Family fått kraftig oppsving. Lørdagens konsert på Moskus var utsolgt måneder i forveien.

Handsome Family spiller nemlig fortsatt på små steder. Noe som bidro til å lokke det britiske musikkmagasinet Mojo til intimkonserten i Trondheim. Etter å ha brøytet seg fram til scenen, innledet Brett Sparks med å si at neste konsert i byen ville foregå i en kano.

The Handsome Family gjør mye for ikke å leve opp til navnet.Som ved tidligere besøk i byen (2009 og 2011) småkranglet ekteparet på scenen, tidvis så det ikke er lett å se overgangen mellom bitende sarkasme og overbærende kjærlighet.

I motsetning til tidligere låt det som om stemningen dem i mellom lokket fram ekstra energi og tilførte noen av sangene et agg som tjente saken. Jeg har aldri hørt Brett Sparks synge så hemningsløst godt og inntrengende, i stedet for å hovedsakelig flyte på de dype, kule tonene.

Det kan innvendes at Handsome Family ikke akkurat pynter på sangene sine. «Far from any road» ble ikke løftet, men servert midtveis som en vanlig sang i katalogen. Skarp gitar, lydhør trommis og Rennie på banjo, bass og medvokal gir americana med sterk countrysmak. Hennes tekster og hans framføring gir mye av særpreget.

Den amerikanske kultursosiologen Greil Marcus har skapt begrepet «old, weird America» for å beskrive musikken og universet på Bob Dylan & The Bands «The Basement Tapes». Delvis med henvisning til den mørke amerikanske musikken fra 1920- og 30-tallet de lot seg inspirere av.

Handsome Family låter som kroneksempel på «new, weird America». «Owls» går fra søt sang om fugler, til drama om ikke å finne pillene sine. «Weightless Again» går fra smektende kjærlighetsballade til et søkk av et refreng om selvmord.

Et sett ganske jevnt fordelt mellom de syv siste platene deres gikk høyt og lavt. Av og til roter de det litt til for seg, men på sitt beste er de et uforlignelig familieselskap, tettpakket med gode, rare og mystiske sanger. Etter over 20 år og ni plater er det godt å se at Handsome Family holder fast på sin egen, skrudde verden. Så får vi håpe musikken og ekteskapet tåler suksessen.