Spent: Forfatter Vigdis Hjorth gleder seg til å besøke Trondheim litteraturfest. Foto: Åserud, Lise, NTB Scanpix

Det er duket for en interessant bokfest når litteraturfestivalen legger opp til festkveld, debatt, klassikertime og forlagspresentasjoner fra onsdag 22. oktober til lørdag 25. oktober.

Festivalen er et samarbeid mellom Communicatio forlag, Norli på Nordre og Trondheim folkebibliotek. Flere kjente forfattere skal delta på arrangementet, blant annet Adressajournalist Grete Holstad, Hans Olav Lahlum, Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna, Carl Frode Tiller, Tove Nilsen, og selvfølgelig; Vigdis Hjorth.

Litteraturfesten er utvidet med en dag, og arrangør Berit Skillingsaas Nygård forteller at det er spennende at begivenheten er større enn tidligere, men at de har beholdt samme profil.

–Vi viser frem noe internasjonalt, men fokus ligger på å vise frem det lokale.

Forfatter Vigdis Hjorth kaller festivalen og møtet med leserne for en kjærkommen variasjon fra alenetilværelsen, og hun påpeker at hun alltid gleder seg til å besøke Trondheim.

Tett program

Arrangementet finner sted hovedsakelig på Hovedbiblioteket, men festaftenen skal være på Dokkhuset. Festivalen åpnet med en kriminell fest, der publikum kunne møte noen av CappelenDamms krimforfattere. I kveld holdes det en reflekterende samtale som tar for seg temaet «Hvorfor er det så vanskelig å være gode naboer?», der det snakkes om nabokonflikter med utgangspunkt i internasjonale forhold. Fredag 24.10 er det festaften, der blant annet Hjorth, Tove Nilsen og Grete Holstad skal snakke om sine karrierer og deres nye bøker.

Arrangør Nygård forteller at det er mange som gleder seg til akkurat dette møtet, og at publikum vil bli overrasket over den spennende samtalen.

–Det tar jeg som et kompliment! Men det er klart, Tove og Grete er spreke og smarte damer! svarer Hjorth til dette.

Lørdag 25.10 er det foredrag om et utvalg bokklassikere, og trønderske forlag får presentere høstens bøker. Det er også et lite arrangement for barn.

Barnas litteraturfest

Barnas litteraturfest er lørdag 25. oktober, og finner sted på Hovedbiblioteket, Byåsen bibliotek og Moholt bibliotek. Festivalen er til for at også barn skal få muligheten til å møte forfattere og bli bedre kjent med litteraturen.

Siri Thue skal besøke minifestivalen for å snakke om sin nye bok, «En ørkenhistorie». Den kjente barnebokforfatteren, Kari Stai, skal også besøke festivalen, og hun skal fortelle om sin nye bok «Jakob og Neikob og det tomme rommet». Festivalarrangør Berit Skillingsaas Nygård forteller at målet med barnefestivalen er å inspirere barn til mer lesing og glede, spesielt når de får møte kjente barnebokforfattere.

Det vil også være kreative verksted på bibliotekene som barn kan få utbytte av, blant annet skal Eivind Falk snakke om sin bok «Spikkeboka» og i forbindelse med det blir det et spikkekurs der barna kan lære å spikke. Arrangementet er gratis.

Moderne forviklinger

Et av hovedpoengene med litteraturfesten er at forfatterne skal få presentere og snakke om sine nye bøker. Vigdis Hjorth debuterte som forfatter med barneboken «Pelle-Ragnar i den gule gården» (1983), og har siden den gang mottatt mange priser som roser hennes forfatterskap, blant annet Amalie Skram-prisen nå i 2014.

Hjorth er aktuell med romanen «Et norsk hus» som handler om en moden tekstilkunstner som leier ut deler av huset sitt til en polsk familie. Og som fansen til Hjorth kjenner godt til; Etter hvert blir det utfordrende for alle. Forfatteren er kjent for å skrive mye om kvinners vilkår og livsvalg. Hun er også kjent for å bruke sitt eget liv som utgangspunkt i sine bøker, og på spørsmål om hvordan dette er tilfellet i hennes nye bok svarte hun;

–Det skulle du bare visst!