- Mannsrollen er jo i bevegelse, for mens kvinnens rolle er klart definert, har mannen tatt til seg en del feminine ting. Samtidig skal vi holde på det maskuline. Før var det slåssing, muskler og jakt mannen holdt på med, sier Osen som tar for seg beverjakt, snakker med en boksetrener og følger fitnessutøveren Perodd Tessem på vei mot Norgemesterskapet i fitness og bodybuilding. Tessem er lektor ved Byåsen videregående skole i Trondheim, underviser blant annet i kroppsøving, og trener to til tre timer hver eneste dag.

- Han er en moderne mann som er opptatt av hvordan han ser ut, noe som er litt nytt i Norge. Tradisjonelt skulle vi jo gi blaffen i det, sier Osen.

- Dette er en fin måte å kunne vise frem fitness på og hvordan man kan kombinere flere ulike yrker når man driver med en spesiell form for trening. Det er en stor sport, men under Norgesmesterskapet i Fitness var det nesten ikke noe mediedekning i det hele tatt, forteller Tessem.

Normalisert galskap

- Er det fordi mange definerer denne sporten som noe i nærheten av «galskap»?

- Jeg tror det var sånn tidligere da det var en form for bodybuilding som ble helt uoppnåelig for folk. Det skulle være gigantiske muskler. Nå har fitness tatt over mer og mer og det er noe helt annet enn bodybuilding. Dette er basert på at den vanlige mann i gata kan trene seg opp til å bli fit. Det er ikke så uoppnåelig lenger, og derfor har det blitt veldig populært, sier Tessem som har fitness som både hobby og livsstil.

- Jeg har drevet med trening gjennom hele livet. Tidligere drev jeg blant annet med fotball, men det kan jeg ikke gjøre lenger. Fitness kan jeg holde på med lenge, her konkurrerer alle mot alle, uansett alder.

Lite fordommer

Han tror folks holdninger til fitness har endret seg de siste årene. Det å holde seg i form har fått status.

- Det har blitt et skille mellom dem som holder seg i form og dem som ikke gjør det. Den bruninga som følger med fitnesskonkurranser har en funksjon, det må til for at alle skal være like når de går på scenen. Musklene kommer mer frem når du er brun.

- Jeg var med på den bruninga, og fikk gleden av å spraye Perodd på leggene. Det var seks damer som sto der og ventet på at spraybruninga skulle tørke. Og det var jo en spennende opplevelse der det ikke gikk an å være blyg. Det var ikke så lett å vite hvor du skulle feste blikket, for det var nakne kropper overalt, supplerer Sende Osen og innrømmer at han nok var noe fordomsfull før han fikk innsikt i hva fitness egentlig er.

- Grunnen til at programmet heter «normal galskap», er jo at man møter folk som holder på med noe man kaller galskap. Men så viser det seg at det kanskje er ganske normalt, noe som vanlige folk holder på med.

Flere forbilder

- Jeg tror ungdom trenger forskjellige forbilder. De har jo foreldrene sine, og ulike lærere. Og hvis de har lærere som tør å gjør noe som er litt annerledes, så tror jeg elevene setter pris på det. Det jeg prøver å formidle til elevene mine, er at de ikke skal være redde for å teste ut noe, ikke legge begrensninger for seg selv. Derfor står jeg åpent frem med det jeg driver på med, litt for å inspirere andre til å gjøre det de har lyst til.

- Da jeg gikk på skolen hadde gymlærerne hatt og frakk. Og de hadde fløyte. Det ble ikke gjort en eneste push up, flirer Sende Osen.

Foto: Morten Antonsen
Muskelmenn: Fitnessutøveren Perodd Tessem deltar i kveldens episode av «Normal galskap» på NRK1, programleder er Are Sende Osen. Foto: Morten Antonsen