Amerikanske spillefilmer fra andre verdenskrig har ikke helt kommet seg etter Quentin Tarantinos «Inglorious Basterds»(2009). Årets «The Monuments Men» av George Clooney utgjør foreløpig lavmål. Sånn sett er «Fury» mer interessant, noe mer vellykket, men regissør og manusforfatter David Ayer lykkes mer stykkevis enn helt.

Her er Brad Pitt tilbake i amerikansk uniform, som sersjant og sjef på tanksen som har gitt filmen navn. Logan Lerman («Percy Jackson») spiller ferskingen som entrer stridsvognen og den ellers rutinerte «dødsskvadronen» i Tyskland i april 1945.

Filmens ramme er beslektet med australsk-tyske «Lore» som gikk på kino i fjor. Forskjellen er at den så det tyske krigslandskapet på tampen av krigen fra barn av tyske nazister. Her møter vi en gjeng mer eller mindre krigsherjede amerikanere. Under ledelse av Brad Pitt ruller de bokstavelig talt rundt i en gjørme av død og fordervelse.

Selv om filmen er bygget rundt Brad Pitts kyniske, brutale framferd, er det den ferske tenåringen, rett fra skrivebord til maskingevær som er vår guide til krigshelvete. Når han nekter å skyte en tysk soldat som har overgitt seg i ryggen, får han klar beskjed fra Pitt: «Vi er ikke her for «rett» eller «galt». Vi er her for å drepe dem».

Filmen er mye bedre på å mane fram fordømt, intens stemning fra Tyskland like før kapitulasjonen, enn i drama om menn i dødbringende skjebnefellesskap. De bibelske referansene blir overfladiske og overtydelige på en gang. Tyskere som nekter å gi seg fyrer løs i silhuett til truende musikk og ondskapsfulle blikk.

Pitt viser at han sannsynligvis er undervurdert som skuespiller, men den store overraskelsen er Shia LaBeouf, som etter lengre periode som tulling både utenfor og på lerretet leverer en solid prestasjon som kanonfyr. Derfor er det synd regissør og manusforfatter Ayer har tatt seg vann over hodet i selve dramaet.

Ayer har levert vekslende arbeid som regissør etter at han skrev manus til den overraskende Oscar-vinneren «Training Day» i 2001. «Fury» er heldigvis et par hakk bedre enn hans andre manus-regi-arbeid i år, den skuffende konspirasjons-action-thrilleren «Sabotage» med Arnold Schwarzenegger. I «Fury» svekker pretensiøs finale den brutale nerven filmen lever ganske godt på. Til en ujevn, men relativt ok, krigsfilm tross alt.

Krigens menn: Brad Pitt i sentrum og hans menn spilt av Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña og Jon Bernthal i krigsfilmen «Fury» fra de siste ukene av andre verdenskrig i Tyskland. Foto: Giles Keyte