«Tulleforslag» og «smålig og tullete» er karakteristikker som blir brukt om en bitte liten del av statsbudsjettforslaget fra regjeringen. Regjeringen foreslår å fjerne statsstøtte til den kulturelle spaserstokken.

– Reaksjonene tyder på at folk har misforstått, sier Tone Wilhelmsen Trøen. Hun er helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

– Jeg kan forstå reaksjonene når forslaget fremstilles som om regjeringen mener helsepersonell skal opptre som musikere og underholde på fellesrommet. Forslaget handler om å ta i bruk musikkterapi som pleietiltak i hverdagen.

Spleiselag mellom helse og kultur

Den kulturelle spaserstokken har vært et spleiselag mellom kultur- og helse- og omsorgsdepartementet. Begge departement bruker i år 15,4 millioner kroner til å gi eldre hjelpetrengende en profesjonell kulturopplevelse på sykehjem og helse- og velferdssenter landet rundt.

– Høyre vil heller bruke disse pengene på målrettede tiltak for å innføre musikkterapi i demensomsorgen, sier Trøen. I statsbudsjettforslaget vil Høyre bruke fem millioner kroner til å heve kompetansen i musikkterapi blant ansatte i eldreomsorgen.

Skal øke kompetansen i musikkterapi

– Forskning viser at musikkterapi er svært vellykket for denne pasientgruppen. Det er oppnådd fantastiske resultater med demente som ellers vandrer rundt og rundt på sykehjemmene og blir tungt medisinert, sier Trøen som selv er utdannet sykepleier. Hun forteller at hun skrev bacheloroppgave i bruk av musikk for aggressive pasienter.

– Forskning viser at ved å bruke musikk som terapi en til en, blir uro og medisinbruk redusert.

Ti millioner kroner av den tidligere bevilgningen til den kulturelle spaserstokken skal etter regjeringens forslag være penger kommunene kan søke på til kulturtiltak for hjelpetrengende eldre.

Adresseavisen har uten å lykkes prøvd å få kontakt med politisk ledelse i Kulturdepartementet for å få svar på hvordan regjeringen ønsker å disponere de 15 millioner kulturkronene som har gått til den kulturelle spaserstokken. Etter det Adresseavisen forstår, skal noe av pengene gå til en korsatsing kalt «Krafttak for sang». Ifølge forslaget til statsbudsjettet får «Krafttak for sang» 3,5 millioner kroner ekstra for å bygge opp under innsatsen for sangkultur og sangglede landet rundt.

Tone Wilhelmsen Trøen er ikke i til om at musikk og kulturuttrykk fungerer godt for eldre, men hun mener det ikke er en statlig oppgave. Disse innslagene er kjempeflotte, og skaper mye glede og god stemning, sier hun. – Det er fritt opp til kommunene å tilby eldre kulturarrangementet.

Les også kommentaren: Over stokk og stein

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen er helsepolitisk talsperson fra Høyre.