«Føles som jeg er i helvete

Styggen på ryggen har blitt en av mine nærmeste

På skulderen min og minner meg på

Hvor jævla skeis det herre livet mitt går»

Slik går det mest populære refrenget fra en norsk artist denne høsten, og etter reaksjonene å dømme også det desidert viktigste.

Skrevet i full fart

«Styggen på ryggen» med OnklP & De Fjerne Slektningene (se video i vinduet over saken) er blitt en kjempehit som favner langt videre enn rap- eller rockmenigheten, samtidig har den truffet en nerve med sin rå utlevering av vokalistens angstproblemer. Mange har hengt seg på og fortalt hvordan de kan kjenne seg igjen i teksten, blant dem Oslo-ordfører Fabian Stang.

– Det er helt overveldende. Den har truffet bredt, gitt, sier Pål «OnklP» Tøien på telefon fra Oslo, der de straks skal i P3-studio og spille live.

«Styggen» ble skrevet på direkten en sen nattetime i studio og spilt inn på én tagning. Tanken på at den kunne bli en superhit, streifet dem ikke.

– Det er jo paradoksalt at en sang som er så nedrig, får alt til å snu og bli gøy. Nå blir det enda mer turnering, alt blir større – det er rett og slett kult å være oss akkurat nå, sier OnklP.

Gammel tematikk

Ikke at tematikken er ny for ham, problemene med angst og rus i et liv som ikke akkurat har gått på skinner, har vært et tilbakevendende tema i tekstene hans både i solomateriale, som halvparten av rapduoen Jaa9 & OnklP og nå sammen med «Slekta».

– Er det vondt å høre sangen selv?

– Det er jo det. Kjipt for meg, fint for alle andre, hehe. Men alt har gått så fort, jeg har ikke rukket å føle så mye rundt akkurat det eller alt som står skrevet om sangen og meg overalt, sier han.

OnklP synes uansett det er verdt det når Slekta selger ut konsert etter konsert på grunn av låten. Artig at det går veien etter mange år langs melkeruta.

– Akkurat dét tar jeg meg tid til å smake på, sier OnklP.

Ekstrakonsert i Trondheim

Opprinnelig var det satt opp én konsert i Trondheim, på Familien fredag 7. november kl. 22. I dag ble det klart at det blir ekstrakonsert – samme sted kl. 19. Den opprinnelige konserten med 20-årsgrense, ekstrakonserten med aldersgrense 18 år.

– Vi gleder oss skikkelig. Familien er jo favorittsjappa vår i Trondheim, så det er ekstra stas å spille der. Vi har også fått også mange forespørsler om å spille for et yngre publikum i Trondheim, så det blir fett å få gjøre det også, mener han.

Et band av alfahanner

OnklP & De Fjerne Slektningnene, som har medlemmer også fra Oslo Ess og Turboneger, har vært en suksesshistorie siden de livedebuterte under Bylarm i vinter. Debutalbumet kom i mai, og allerede denne uka, bare fem måneder senere, kommer oppfølgeren «Slekta II». Han forklarer det med at bandet jobber ekstremt fort og kreativt når de er i gang.

– Folk har visstnok ikke tålmodighet til album lenger, men vi vil bare spille og komme oss ut på veien hele tida. Så nå blir det to turneer i stedet for én! Og platene er korte, men innafor formatet, tror jeg.

Virkeligheten på veien med fullt rockeband er annerledes enn å reise rundt som hiphop-duo med DJ.

– Fryktelig mye bæring og rigging, og mye folk rundt omkring hele tida. Men det å kjøre rundt i landet i en buss sammen med en kompisgjeng er jo en slags guttedrøm det også, mener han.

– Alle i bandet er alfahanner, så busta fyker rett som det er når vi er sammen. Men vi er en bra gjeng, altså, vi har det fint.

I tillegg til turnévirksomheten med Slekta, holder han på å spille inn nytt album med sin gamle rapduo Jaa9 & OnklP.

– Vi håper skiva er ute i mars. Jeg prøver i det hele tatt å ta minst mulig fri – det er jo dette jeg vil holde på med.

Tårer på tv?

OnklP er også med i den kommende sesongen av «Hver gang vi møtes», som sendes på TV2 på nyåret.

– Det blir kult, det. Vanligvis pleier jeg ikke å se meg sjøl på tv, men jeg må nok gløtte litt på dette. Det var i alle fall lærerikt, jeg fikk utfordret meg sjøl ganske mye.

– Får vi se tårer?

– Hæhæ, det er hemmelig. Du får følge med og se!

Alfahanner: OnklP (nr. to f.v.) & De Fjerne Slektningene er en gjeng alfahanner som krangler så busta fyker, men de jobber raskt, godt og kreativt sammen, ifølge frontfiguren. Neste fredag spiller høstens mest populære norske band to konserter på Familien.